DOVOLJENO ZBIRANJE DO 50 LJUDI, LOKALI ODPRTI DO 22.00: Na športne tekme in v gledališče samo prebolevniki, cepljeni in testirani

Slovenija

Vlada je danes spremenila določbe o omejitvi zbiranja ljudi zaradi epidemije covida-19. Kot je potrdil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, so jo z 10 dvignili na 50. Z več odloki pa je vlada tudi opredelila obisk športnih, kulturnih in drugih prireditev, in sicer pri 50 odstotkih sedišč za cepljene, testirane in prebolevnike. Gostinska dejavnost bo odprta od 5. do 22. ure. Prihodnji teden gredo v šolo vsi srednješolci, odprtje velja tudi za fakultete. Vlada je na današnji seji odločila, da razglasitev epidemije covida-19 podaljša še za 30 dni. Podaljšanje velja od 17. maja. Ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije zahtevajo aktualne epidemiološke razmere, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Omejitev 50-odstotne zasedenosti bo po navedbah Hojsa veljala tudi za obiske kinodvoran in cerkva.

Hojs je med sproščanji protikoronskih omejitev navedel tudi, da bo karanteno, ki bo odrejena pri vstopu v državo, zopet možno prekiniti po petih dneh z negativnim testom PCR.

Vlada je na današnji seji podaljšala dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti. Po novem bo to od 5. do 22. ure, in ne več od 7. do 19. ure. Ob tem se bodo sprostile tudi nekatere druge omejitve.

Razdalja med robovi miz v notranjosti lokalov mora biti najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo pa več ni določena. Pogoj omejitve štirih oseb za mizo ob tem po novem ne velja za družine z otroki do 18 let, je tvitnilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vlada se je odločila tudi, da uvaja novo izjemo pri omejitvi 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora na enega potrošnika. Ta pogoj ne velja za otroke do 18 let v spremstvu skrbnikov ali za osebe, ki potrebujejo spremstvo, so pojasnili.

Kampi lahko ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot, doslej so lahko oddajali 30 enot.

Vlada je omogočila še obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med 5. in 22. uro pod pogojem prebolelosti, cepljenja oz. opravljenega testa na novi koronavirus. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija