DOVOLILNICO ZA OBISK MAŠE DOBIJO "V PETIH MINUTAH": Sin, ki skrbi za 92-letno nepokretno mamo, jo čaka tri dni

Svet

Hrvaški državljani od srede potrebujejo posebne dovolilnice za prehajanje med županijami. V Oroslavju v hrvaškem Zagorju pa se pri izdajanju dovolilnic dogajajo nelogičnosti. Brez težav so jo namreč odobrili za obisk maše v drugi županiji, medtem ko je že tri dni ne dobi sin, ki skrbi za 92-letno nepokretno mamo.

Na nelogičnosti v sistemu izdaje dovolilnic je s svojim primerom opozoril neopredeljeni svetnik v mestnem svetu Oroslavja Viktor Šimunić, ki je "v petih minutah" dobil dovolilnico za odhod na mašo v Zagrebu. Za to se je odločil, ker sin njegove 92-letne sosede že tri dni ne more dobiti dovolilnice, da bi poskrbel za nepokretno mamo. Šimunić je želel dokazati, da je sistem dovolilnic nesmiseln in neenakomeren. Ob tem tarča niso verniki niti cerkev, temveč slab sistem, je poročal časnik 24 sata na svoji spletni strani.

Šimunić je v zahtevi za dovolilnico zapisal, da ga je strah, da bo v cerkvah v Oroslavju in Stubiških toplicah verjetno gneča. Zato je navedel, da bo svoj resnični duhovni in božični mir lahko našel v večji cerkvi v Zagrebu, ki je zunaj županije, v kateri živi.

Medtem pa so moškemu z območja Zagreba, ki je kot edini skrbnik 92-letnice doslej vsak dan obiskoval svojo mamo, od ponedeljka zavrnili že dve zahtevi za dovolilnico v lokalnem štabu civilne zaščite v Zagrebu kot tudi v krapinsko-zagorski županiji, kjer živi mama. Od srede čaka na odgovor vodstva policije, navaja časnik.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut je za novičarski portal index.hr danes dejal, da so doslej prejeli 120.000 zahtev za dovolilnice in da se s tem ukvarja 400 ljudi v vseh delih države. Meni, da je nekdo v primeru 92-letne ženske in njenega sina storil napako. Napovedal je, da bodo sinu 92-letnice omogočili, da bo nadaljeval dnevno skrb za mamo. Obenem je dejal, da so Šimuniću zaradi zlorabe preklicali dovolilnico za obisk maše.

Na Hrvaškem bo sistem dovolilnic za odhod iz kraja prebivališča v drugo županijo veljal do 8. januarja v okviru ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Z omejitvijo potovanj želijo preprečiti širjenje okužb med božičnimi in novoletnimi prazniki. V preteklih dneh so mnogi že opozarjali na nelogičnosti pri izdajanju dovolilnic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  25 .12. 2020 ob  12: 27
Nimam nic proti veri. Moti pa me, ko v cerkvi postavljajo drzavne zastave. To se do letos se ni zgodilo. Kaksno zvezo imajo drzavne zastave s polnocnico? V italiji tega ni.
alfa |  25 .12. 2020 ob  09: 43
joe jaxson...nisem podpornica JJ,ampak tukaj nima veze JJ .Saj je ta članek vezan na hrvaško, zaenkrat.
joe jaxson |  24 .12. 2020 ob  17: 51
to je zato ker JJ nima nepokretne mam, capito !?