DORIJAN MARUŠIČ O SVOJI VLOGI V OŽJI EKIPI ZDRAVSTVENEGA MINISTRA: "Izgleda, da me Primorci radi pokličejo"

Koper

Kandidat za ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan je v včerajšnji predstavitvi pred odborom DZ za zdravstvo med drugim predstavil člane ekipe na zdravstvenem ministrstvu, ki jo sestavljata tudi dva nekdanja zdravstvena ministra. Predstavil je načrt reorganizacije ministrstva, kjer bodo med drugim uvedli direktorat za zdravstveno nego. V njegovi ožji ekipi bo tudi prim. mag Dorijan Marušič, sicer nekdanji minister za zdravstvo, s katerim smo govorili o funkciji vodje strateškega sveta, ki jo bo prevzel, ter o njegovih pričakovanjih do zastavljenih ciljev. 

prim. mag. Dorijan Marušič

Mesta državnih sekretarjev na ministrstvu za zdravje bodo prevzeli stomatolog in asistent na ljubljanski medicinski fakulteti Tadej Ostrc, dosedanja predsednica Socialne zbornice Slovenije in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik ter nekdanja strokovna vodja zdravstvene nege v enoti za anesteziologijo in ambulantni center v mariborskem kliničnem centru Aleksandra Lah Topolšek.

V ožji ekipi Bešič Loredana bodo tudi Mirta Koželj, Metka Paragi, Aleš Šabeder, Dorijan Marušič in Erik Brecelj, ki so Bešič Loredanu pomagali pri pisanju zdravstvenega programa. Nekdanji zdravstveni minister Marušič bo vodil novi strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema, katerega naloga bo v 12 mesecih pripraviti vizijo razvoja zdravstvenega sistema.

Danijel Bešič Loredan

Marušič: "Izgleda, da me Primorci radi pokličejo"

Kot je za naš portal pojasnil prim. mag. Dorijan Marušič, se je odločil, da bo delo vodje strateškega sveta opravljal pro bono.

"Sam jemljem to kot povabilo k sodelovanju, verjetno zaradi zadnjih 10 let uspešnega svetovanja v Sloveniji in predvsem v tujini. Gre za drugi klic v desetih letih, podobno povabilo sem dobil od Tomaža Gantarja in izgleda da me Primorci radi pokličejo, Primorci moramo skupaj držati," je še dejal.

Navaja, da ne gre za ponoven vstop v politiko, saj ne bo naposredno vključen v delo na ministrstvu. "V 10 letih svetovanja, odkar sem dejansko odločno zapustil politični parket, delam kot svetovalec in imam na tem področju zelo veliko znanja, izjemno veliko izkušenj in te izkušnje bom v strateškem svetu poskušal umestiti skupaj z ostalimi člani," pojasnjuje Marušič in dodaja, da strateški svet sicer še ni sestavljen.

Na vprašanje, kako bo trenutne obveznosti usklajeval z obveznostmi strateškega sveta pa odgovarja: "Predvidevam, da ne bo tako izjemno časovno obremenjujoče delo – verjetno bodo to občasni sestanki, drugače pa usklajevanje dokumentov in priprava osnove za bodoče spremembe."

BONUS VIDEO: V Kopru se piše novo poglavje industrijske zgodovine

Marušič se ni opredelil glede tega, v kaj bo strateški svet usmerjen, saj da bi bilo to vprašanje bolje nasloviti na bodočega ministra. "Dejstvo je, da je dokument, ki je pripravljen, sestavljen v dveh delih: v prvem delu na nek način umiritev strasti in umiritev zdravstvenega sistema in vzporedno s tem priprava dokumentov za v bodoče. Treba bo iskati rešitve v smislu strukture – to je predvsem mreža izvajalcev v zdravstvenem sistemu. V to mrežo seveda sodijo ne samo inštitucije, ampak tudi vse kar te premorejo – kader, oprema in vse ostalo. Če govorimo o procesih, kakšna bo zarisana pot nas uporabnikov, da bo čim bolj optimalna in prilagojena potrebam in na koncu, da bodo rezultati takšni, da se bo zdravje izboljšali," je pojasnil.

Največja zagonetka je politična volja

"Tisto, kar je največja zagonetka pri teh poskusih prenove sistemov je, kakšna je politična volja za to implementacijo. To pa ne bo moja naloga, jaz bom skušal pripraviti te usmeritve, potem pa bo morala politika to umestiti, če bo volja. Do sedaj je, iskreno povedano, ni bilo," je o izvedbi zadanih ciljev dejal Marušič.

Kot je dejal, vstopa v vse svoje aktivnosti "popolnoma brez pričakovanj, ker si ne želim razočaranja".

Poudaril pa je, da bodo rezultati odražali delo celotne ekipe. "Karkoli bomo dosegli bo pozitiven rezultat. Večkrat sem izpostavil, da v Sloveniji zelo pogosto menimo, da je tako kot v nekaterih drugih sistemih, vse vezano na eno osebo, da bo ena oseba vse rešila, a temu ni tako. Če bo minister znal postaviti ekipo, jo skoordinirati, bodo morda potem tudi rezultati takšni, da jih bo tudi politika znala umestiti v naše življenje," je zaključil Marušič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  01 .06. 2022 ob  14: 15
@ISTRIANO, kateri minister pa je kaj naredil v zdravstvu' Nobeden.
Istriano |  01 .06. 2022 ob  13: 13
10
V ekipi ministrai Bešiča Loredana bosta dva bivša zdravstvena ministra, ki v svojem mandatu NISTA rešila nobenega bistvenega problema v zdravstvu.