DOMNEVNA KORUPCIJA V VALDOLTRI: Medicinska sestra se slabo spominja sodelovanja v javnih razpisih

Ankaran

Na včerajšnjem nadaljevanju sojenja zaradi domnevne korupcije v zdravstvu so o načinu dela in nabave medicinskih materialov v Ortopedski bolnišnici pričale bivša in sedanja vodja nabave, vodja registra implantatov ter nekdanja glavna sestra, danes vodja kakovosti v bolnišnici. Slednja se ni spominjala ali ni vedela odgovoriti na velik del vprašanj.

V okviru sojenja, kjer tožilstvo v obtožnici nedovoljenega prejemanja daril in pranja denarja bremeni več kot 10 zdravnikov in vodij bolnišničnih lekarn iz več slovenskih bolnišnic, med soobtoženimi so tudi nekdanji komercialist in nekdanja prokurista v družbi Emporio Medical, trenutno poteka zaslišanje prič v povezavi z očitki na račun ortopeda Janeza Roberta Cirmana, zaposlenega v Ortopedski bolnišnici Valdoltra.

Sodnica Dejana Fekonja je od Gorane Furlanič, odgovorne za obvladovanje bolnišničnih okužb, v preteklosti pa tudi glavne sestre v Valdoltri, včeraj skušala izvedeti, kako potekajo javni razpisi v bolnišnici, kako poteka odpiranje in ocenjevanje prijav, pa tudi, kako poteka imenovanje članov razpisnih komisij. A je Furlaničeva, ki je bila po lastnih besedah članica več razpisnih komisij, na velik del sodničinih vprašanj odgovorila z "ne vem" ali "se ne spomnim", tudi v zvezi z razpisi, kjer je bila članica razpisnih komisij.

Po besedah Furlaničeve so bili v vsaki razpisni komisiji predstavniki stroke, torej vodja bolnišnične lekarne ali zdravniki, ter predstavniki nabavne službe; razpisna komisija po njenih navedbah nikoli ni zasedala v popolni sestavi, da bi glasovali o ponudbah. Ni se mogla spomniti, kdo so bili člani razpisnih komisij. Na vprašanje sodnice, kdo je odločal, kateri material se bo uporabljal pri neki operaciji, je pojasnila, da je kirurg sam povedal, kaj želi. Imeli so na razpolago materiale več proizvajalcev in ortopedi, ki so izvajali operacije hrbtenic, so po njenih besedah uporabljali vse vrste materiala.

Ob vprašanjih tožilca Iztoka Krumpaka je pojasnila, da so hrbtenični kirurgi pri vsaki operaciji uporabljali druge znamke materialov zato, ker imajo za vsako znamko materiala samo en komplet inštrumentov. Po vsakem posegu je treba vse inštrumente sterilizirati, kar terja nekaj časa. Da ne bi bilo treba čakati na začetek naslednje operacije, pa kirurg v naslednji operaciji uporabi materiale in inštrumente drugega proizvajalca. Samo en komplet inštrumentov za vsako znamko kirurškega materiala pa imajo, ker nimajo tako velikega prostora za shranjevanje toliko inštrumentarija, je priča pojasnila sodnici.

Nekdanja vodja nabavnega sektorja v Valdoltri Elizabeta Mazalin je bila v času svojega vodenja članica večine razpisnih komisij, je izpovedala včeraj. Glede razpisa za nabavo vsadkov za hrbtenice, kjer je bil član razpisne komisije tudi ortoped Janez Robert Cirman, ki je med obdolženimi, je pojasnila, da je bila njegova posebnost ta, da je šel "lepo skozi" in ni bilo pritožb ne vprašanj ponudnikov, kar da je bila redkost. Povedala je tudi, da po sprejemu zakona o javnih naročilih kirurgi niso radi sodelovali v razpisnih komisijah, ker so morali za vsako komisijo znova oddajati potrdilo o premoženjskem stanju.

Med izpovedbami prič je ortoped Cirman, ki mu očitajo, da je zaradi plačil podjetja Emporio Medical preferiral njihove materiale pred materiali konkurence, med drugim pojasnil, da je imel z materiali konkurence, ki so bili še na voljo v bolnišnici, slabe izkušnje. Ob tožilskem spraševanju prič glede obiskovanja kongresov s strani zdravnikov pa je pojasnil, da so na kongrese hodili, a ne na štante gledati implantate, ampak ker tam svetovno znani strokovnjaki predstavljajo raziskave o rezultatih operacij.

Odziv bolnišnice 

Po objavi članka so iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra sporočili, da je Gorana Furlanič trenutno zaposlena na delovnem mestu sestre za obvladovanje bolnišničnih okužb, pred tem je bila glavna medicinska sestra v operacijskem bloku in centralni sterilizaciji. Gorana Furlanič ni bila nikoli glavna sestra bolnišnice, prav tako ni bila nikoli vodja kakovosti bolnišnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija