DOGAJA SE TUDI PRI NAS! Minister Maljevac o fizičnem nasilju dijakinje nad starejšo stanovalko socialnovarstvenega zavoda

Slovenija

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so bili danes obveščeni o primeru fizičnega nasilja dijakinje nad starejšo stanovalko socialnovarstvenega zavoda, kjer je dijakinja opravljala študentsko delo. Minister Simon Maljevac je najostreje obsodil vsakršno nasilje, zavod pa je po njegovih besedah že ukrepal ter dejanje prijavil pristojnim organom.

Po poročanju medijev je do fizičnega nasilja prišlo v enem od domov starejših občanov na Dolenjskem. Dijakinja je med opravljanjem počitniškega dela fizično obračunala s starejšo stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenih omrežjih.

Po prejemu anonimnega sporočila o posnetku nasilja, pa so v domu starejših občanov to sporočilo posredovali policiji, še poročajo mediji.

Minister za solidarno prihodnost Maljevac je v današnji izjavi za medije tako vsakršno nasilje označil za nedopustno in ga najostreje obsodil. Kot je dejal, so z vodstvom zavoda nemudoma stopili v stik in ga pozvali, naj žrtvi nasilja takoj ponudi vso potrebno socialno, zdravstveno in psihološko zaščito in pomoč, proti nasilni osebi pa sproži ustrezne postopke pri pristojnih organih.

Po njegovih besedah so v zavodu ministrstvu pojasnili, da so ob omenjenem dogodku že ukrepali ter dogajanje že prijavili pristojnim organom. "Zagotavljamo, da bomo sprožili vse ustrezne postopke in ukrepali v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. Delodajalec bo nemudoma ukrepal, da bo preprečil škodljivo ravnanje. Varovali bomo vse temeljne pravice človekovega dostojanstva ter zagotovili enake človekove pravice in temeljne svoboščine," so v odgovoru ministrstvu navedli v zavodu. Maljevac je prepričan, da bo zavod izvedel tudi interni nadzor, ostali organi pa bodo ravnali skladno s svojimi pooblastili.

O tem, ali bodo v luči omenjenega dogodka sledili tudi ukrepi na sistemski ravni, pa je minister spomnil, da gredo vsi zaposleni v socialnovarstvenih zavodih skozi izobraževanja, povezana tudi z delom s starejšimi. "Trendi in raziskave kažejo, da je nasilje nad starejšimi nek fenomen, ki mu bomo morali kot družba posvetiti več pozornosti. Tudi na podlagi današnjega dogodka pa bomo socialno zbornico pozvali, da oblikuje posebno izobraževanje glede nasilja, da bodo zaposleni dobili še dodatna znanja," je še poudaril Maljevac.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  06 .09. 2023 ob  09: 20
upam da ta mladenka konca na invalidskem vozicku....oko za oko zob za zob