DO 25. APRILA SO PODALJŠANI VSI TI UKREPI: Česa še vedno ne smemo in kaj moramo početi?

Slovenija

Vlada je včeraj dopolnila uredbo o presejalnih programih za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom in tako zagotovila pravno podlago za uvedbo samotestiranja za posebne skupine prebivalstva. V prvi fazi bo torej testiranje potekalo v šolstvu. Vlada je sicer podaljšala večino koronskih omejitev.

Skladno z omenjeno uredbo bo minister določil, katere skupine prebivalstva se bodo samotestirale, kako pogosto, določil bo tudi morebitne izjeme, pooblaščeno osebo za sporočanje negativnih rezultatov in druge podrobnosti. Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, se v prvi fazi samotestiranje načrtuje v šolstvu, in sicer za učence in dijake. Za slednje je bilo sicer predvideno že za petek, a so ga zaradi zamud pri dobavi testov preložili.

Logistično podporo za samotestiranje v šolstvu bo zagotavljala Civilna zaščita v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Samotestiranje z vidika javnega zdravja prinese velike prednosti, ker izboljšuje dostopnost do testiranja, zmanjšuje tveganje za prenos okužbe, zmanjšuje obremenitev zdravstvenih delavcev in zmanjšuje poklicno izpostavljenost zdravstvenih delavcev, rezultati pa so na voljo v relativno kratkem času, ugotavlja vlada v sporočilu po današnji seji. To po njenih navedbah omogoča pravočasno samoizolacijo in posledično zmanjšuje tveganje za prenos okužbe. V primeru samotestiranja je pomembno, da posameznik morebitni pozitivni rezultat sporoči svojemu izbranemu osebnemu zdravniku, ki ga napoti na test PCR za potrditev okužbe, je še navedeno v sporočilu.

Poleg tega je vlada včeraj dopolnila seznam cepiv, ki se upoštevajo kot izjema pri prehajanju med regijami. Od objave v uradnem listu pa do 25. aprila tako velja, da se za prehajanje med statističnimi regijami poleg cepiv proti covidu-19 proizvajalcev Biontech/Pfizer, Moderna in AstraZeneca, upoštevajo tudi dokazila o cepljenju s cepivoma Sputnik V in Johnson&Johnson. Od prejema prvega odmerka slednjih dveh cepiv mora preteči najmanj 21 dni, da lahko oseba prehaja meje med regijami.

Vlada je podaljšala tudi veljavnost vozniških dovoljenj voznikov začetnikov, teoretičnega dela vozniškega izpita in vozniških dovoljenj za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A, za podaljšanje katerih bi sicer morali vozniki opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov za kategorijo A2 ali A. Tista vozniška dovoljenja, ki bodo potekla od uveljavitve tega vladnega odloka do 16. maja 2021, bodo podaljšana do 31. decembra.

Vlada je podaljšala tudi veljavnost več odlokov, ki prinašajo ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Do 25. aprila je tako podaljšala veljavnost odlokov o omejitvah pri izvajanju športnih programov, o prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, o omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o omejitvah in izvajanju prodaje blaga in storitev na področju voznikov in vozil, o omejitvah v javnem prevozu, o izvajanju preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav, o obvezni uporabi mask ter o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je še navedeno v gradivih po seji vlade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija