DELO MED VROČINSKIM VALOM - KJE PA STE ZDAJ, INŠPEKTORJI? Delodajalci z manj kadra hočejo nadomestiti zamujeno

Koper

V Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 so danes izrazili ogorčenje zaradi pogojev dela, ki so jim "kljub ekstremnemu vročinskemu valu" izpostavljeni delavci v številnih delovno intenzivnih gospodarskih panogah. Izpostavili so gostinstvo in turizem, gradbeništvo, cestni potniški promet in druge panoge ter pozvali k zagotavljanju ustreznih razmer.

V KS 90 so v sporočilu za javnost izpostavili, da vročinski val sovpada s hitrim odpiranjem gospodarstva po pandemiji covida-19. "Z glavo skozi zid" se po njihovem še posebej v delovno intenzivnih gospodarskih panogah z zelo okrnjenim kadrom poskuša nadomestiti zamujeno, "in to pogosto za ceno zdravja in varnosti zaposlenih".

"Zavoljo tega bi radi opozorili, da se pri temperaturi nad 27 stopinj Celzija predvsem pri predelovalnih dejavnostih delovna storilnost z vsako stopinjo zmanjša za od štiri do devet odstotkov in da je treba v takih primerih nujno dati na prvo mesto zdravje in varnost zaposlenih, saj je to največje bogastvo vsakega delodajalca," so zapisali.

Trgovci pretiravajo s hlajenjem trgovin

Med drugim so izpostavili dejavnost gostinstva in turizma, ki jo je v času epidemije zapustilo več tisoč zaposlenih, pritisk na zaposlene, ki so ostali, pa je v smislu količine dela izjemno velik. Zaposleni morajo ob tem nositi zaščitne maske.

V dejavnosti trgovine določeni delodajalci pretiravajo s hlajenjem trgovin, zaradi česar nastajajo velike temperaturne razlike med zunanjim in notranjim zrakom, to pa lahko neugodno vpliva na človekovo počutje in povzroča zdravstvene težave.

Vozniki avtobusov pod zaščitnimi maskami, gradbinci na vročem soncu

V dejavnosti cestnega potniškega prometa morajo vozniki avtobusov prav tako nositi maske, ob tem pa se spopadajo še z veliko vstopno površino toplotnega sevanja skozi vetrobransko steklo ter velikim številom ljudi v avtobusu, saj to število ni več omejeno. Voznikom, ki uporabljajo korekcijska očala, se ta konstantno rosijo.

Tu je še dejavnost gradbeništva, kjer je sindikat še posebej izpostavil dela na projektu drugega tira in na avtocestnem križu, pa dejavnost komunale, kjer urejevalci zunanjih površin skrbijo za opravljeno delo ne glede na vremenske vplive. V pisarniških prostorih in proizvodnih halah pa pogosto opažajo reguliranje temperature zgolj s klimatskimi napravami brez zračenja, pogosto so delavci na delovnih mestih tudi izpostavljeni neposrednemu zračnemu toku iz klimatskih naprav. Nenazadnje so spomnili na pravilo, da temperatura zraka v delovnih prostorih razen izjem ne sme presegati 28 stopinj Celzija.

V sindikatu tako delodajalcem v vročini predlagajo uvedbo več ukrepov, kot so zmanjšanje intenzivnosti dela, premik in skrajšanje delovnega časa, uvedba več odmorov, uvedba prijaznejše tehnologije, ponudba osvežilnih napitkov delavcem, prezračevanje prostorov ter zagotavljanje ustrezne osebne varovalne opreme, kot so senčniki za delo na prostem.

Nenazadnje so prepričani, da bi bilo poleg sprejetja normativov o najvišji možni zunanji temperaturi zraka za delavce, ki delo opravljajo na prostem, nujno treba opraviti strokovno raziskavo o škodljivih učinkih nošenja zaščitnih mask na psihofizično stanje delavcev.

Kje ste, delovni inšpektorji?

"Vse preveč delodajalcev se obnaša izjemno neodgovorno do zdravja in varnosti zaposlenih, ker menijo, da se njihova dolžnost do varnega in zdravega delovnega okolja zaključi z dodelitvijo zaščitne opreme proti širjenju okužbe z virusom sars-cov-2, medtem pa dela ne prilagodijo toplotnim razmeram v poletnih mesecih in vplivom nošenja zaščitne maske na psihofizične sposobnosti delavca," so opozorili.

Delovne inšpektorje pozivajo, da s ciljanimi nenapovedanimi pregledi v poletnih mesecih pri delodajalcih preverjajo zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja, še posebej v dejavnostih, v katerih primanjkuje kadra, kot so gostinstvo in turizem, trgovina, gradbeništvo in cestni potniški promet.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  28 .06. 2021 ob  19: 54
-1
Americani in kitajci so poslali na mars dva robota daljinsko vodena kjer raziskujeta teren in sestavo tal zato da bi v bodoce lahko bila tam postaja in bi iz ozracja ali pa tal lahko z pomocjo kemijske reakcije proizvajali ogljikov dioksid za astronavte in raketo.
Ni tolko vprasanje kaj lahko zmoremo,kot vprasanje zakaj ne pisadimo par dreves da ne segreva ta proklet beton in bo v senci lazje dihat?!
Nas ne zanima?