DARSOVCI SO OGLOBILI AVTOBUS POLN UKRAJINSKIH BOLNIH OTROK: Tako pojasnjujejo "neljubi zaplet"

Slovenija

Po tem ko smo pisali o tem, da so zaposleni družbe za avtoceste Dars ustavili ukrajinski humanitarni avtobus poln bolnih otrok, voznika pa oglobili, ker nista plačala cestnine, smo dobili tudi pojasnila s strani Darsa. Vsem prizadetim se iskreno opravičujejo.

Na Darsu so nam neljubi dogodek potrdili in povedali, da se je zgodil v okviru postopka nadzora na počivališču Lom na primorski avtocesti. Kot smo že včeraj poročali, sta voznika avtobusa peljala bolne otroke od ukrajinsko-madžarske meje do Trsta, ko se je v soboto zapletlo na naši avtocesti. V Sloveniji naj bi jih zaustavili zaposleni Darsa in jih kar nekaj časa zadrževali, da bi preverili, ali so plačali cestnino.

Odkar je Slovenija prešla na elektronsko obliko cestninjenja morajo namreč večja vozila imeti nameščeno napravo DarsGo, ki samodejno zaračuna cestnino, kar pa voznika nista vedela. Dobila sta globo, kljub temu da sta jim razložila, da prevažata bolne ukrajinske otroke. Prebivalci Ukrajine, ki zaradi vojne in humanitarnih razlogov prihajajo v Slovenijo ali jo zgolj prečkajo, so do nadaljnjega namreč oproščeni plačila cestnine na slovenskih avtocestah in hitrih cestah.

Kje se je torej zataknilo?

Kot pojasnjujejo na Darsu, v konkretnem primeru ni šlo za avtobus z ukrajinsko registrsko oznako, temveč za avtobus z italijansko registrsko številko, humanitarni prevoz ni bil najavljen, ravno tako voznik avtobusa cestninskemu nadzoru ni predložil nobenega dokumenta ali potrdila v zvezi s tem, da gre za humanitarni prevoz.

"Avtobus ni bil opremljen z napravo DarsGo in je bil skladno z določbami zakona o cestninjenju v prekršku, zato je voznik avtobusa plačal 800 evrov globe. Obžalujemo, da je prišlo do neljubega zapleta ter da voznik oziroma organizator prevoza nista izkoristila možnosti najave humanitarnega prevoza ali na licu mesta dokazala, da gre za tovrstni prevoz. Vsem prizadetim se tudi iskreno opravičujemo. Vozniku pa predlagamo, da izkoristi zakonsko možnost in vloži zahtevek za sodno varstvo vključno z ustreznimi dokumenti, da je šlo za humanitarni prevoz, na podlagi katerega bo možno začeti postopek vračila plačane globe," dogodek obžalujejo na Darsu, kjer ob tem apelirajo na vse izvajalce tovrstnih prevozov, da humanitarne prevoze najavijo oziroma imajo pri sebi ustrezne dokumente in bodo tako upravičeni do oprostitve plačila cestnine.

"Smo se pa na Darsu odločili, da bomo tudi zaradi neljubega dogodka Rdečemu križu in Slovenski Karitas nakazali donaciji za pomoč beguncem iz Ukrajine."

Katera vozila so torej opravičena do oprostitve plačila cestnine?

Podrobneje so nam pojasnili tudi, katera vozila so opravičena do oprostitve plačila cestnine in pod kakšnimi pogoji. Do nadaljnjega to velja za vsa vinjetna vozila z ukrajinskimi registrskimi številkami na vseh avtocestah in hitrih cestah v njihovem upravljanju. Teh je med 350 in 450 na dan, pravijo, medtem ko bi morali biti humanitarni prevozi z vozili nad 3,5 tone največje dovoljene mase v skladu z zakonom o cestninjenju najavljeni najmanj 24 ur vnaprej, v praksi pa glede na okoliščine zahtevke obravnavajo takoj, ko jih dobijo, četudi gre za manj kot 24 ur.

"Tudi tiste humanitarne prevoze, ki niso najavljeni in jih cestninski nadzorniki ustavijo na terenu, oprostimo plačila cestnine, v kolikor predložijo dokumente, da gre za humanitarni prevoz," navajajo na Darsu.

Na ta način je do sedaj prevozilo Slovenijo nekaj tisoč osebnih vozil z ukrajinskimi registrskimi tablicami, ki so bila brez vinjete in jih niso oglobili, in nekaj deset humanitarnih prevozov z vozili nad 3,5 tone največje dovoljene mase, t. i. težkih vozil, ki se sicer cestninijo v okviru sistema DarsGo.

"Obvestili smo tudi vrsto domačih in tujih humanitarnih organizacij, vključno z ukrajinskim veleposlaništvom v Republiki Sloveniji, da je tovrstne prevoze potrebno najaviti," še dodajajo v družbi za avtoceste.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SudoMaGodo |  15 .03. 2022 ob  09: 43
-1
problem je v temu, da je tak tretman del neke slovenske folklore. Se je dogajalo v preteklosti in se bo še verjetno zgodilo, ker smo očitno nekako "posebni"... V glavnem krasna reklama.
Istrijan |  15 .03. 2022 ob  07: 54
V Sloveniji se vedno nekaj zatakne. Darsovci bodite že enkrat vsaj malo človeški,ker to kar se dogaja na slovenskih avtocestah je višek viškov. Dars go zapiske 3× pa vedi da je že velika kazen!!!
obalabala |  14 .03. 2022 ob  20: 54
Kako bo zares bomo videli.
galeb |  14 .03. 2022 ob  15: 34
To se pa že lepše sliši. Priznati krivdo in se opravičiti in natančno razložiti kje se je zataknilo potem pa še povrniti denar. Človeško.