DANES POPOLDNE ODLOČITEV GLEDE PIVČEVE: Ji bodo člani sveta DeSUS izrekli nezaupnico?

Slovenija

Svet DeSUS bo na popoldanski seji obravnaval predlog o nezaupnici predsednici stranke Aleksandri Pivec. Tudi če bo ta izglasovana, ni jasno, kaj bo to pomenilo za nadaljnjo vlogo Pivčeve. Slednja namreč vztraja, da svet nima pristojnosti, da bi jo razrešil, da lahko to stori le kongres. Različnim pogledom se zato na seji ne bo moč izogniti.

Poslanci DeSUS so po številnih očitkih zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji Pivčevo pozvali k odstopu, v nasprotnem primeru pa svetu stranke predlagali, da ji izreče nezaupnico. Medtem ko so nekateri prepričani, da lahko predsednico razreši le kongres, drugi v statutu vidijo podlago, da svet odloča o razrešitvah in imenovanjih in da sprejema tudi odločitve v primerih nejasnosti razumevanja določb statuta.

Predsednik sveta stranke Tomaž Gantar je pred današnjo sejo poudaril, da želi, da ni dvoma, da delajo zakonito. Glasovanje o nezaupnici je po njegovih navedbah politična odločitev in jo lahko nedvomno sprejmejo. Če pa bi se svet odločil za razrešitev, bi bila možna pritožba na sodišče. Pravna mnenja v zvezi s tem se razlikujejo, Gantar pa pojasnjuje, da imajo člani sveta možnost podati tudi svoje predloge sklepov za glasovanje. Tudi Pivčeva je dan pred sejo v pismu članstvo pozvala k zakonitemu ravnanju.

Tako ni jasno, kaj se bo v primeru izglasovane nezaupnice zgodilo z njeno funkcijo, to bo odvisno od razpleta na seji. Če je svet ob tem ne bo tudi formalno razrešil in imenoval začasnega vodstva, je pričakovati zaplete pri nadaljnjem delovanju stranke. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je bil jasen, da sodelovanja s Pivčevo v prihodnje ne vidi in za današnjo sejo sveta v primeru, če Pivčeva ostane, napovedal poslanski "plan B".

V vsakem primeru je danes pričakovati tudi dogovor o izrednem kongresu, saj se zanj zavzemata obe strani. O aktualnem dogajanju so se opredeljevali tudi strankini pokrajinski odbori, kjer so mnenja deljena. Da Pivčeva nima več zaupanja, so odločili v šestih od desetih odborov, tudi v gorenjskem, od koder so odločitev sporočili v ponedeljek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .08. 2020 ob  13: 38
ni vprašanje pravilnika, sveta stranke itd...., ker je že od začetka pravila narejena, da se jih ne odstaviti......Gre za moralo, etiko, odgovornost do ljudi...žal tega pri nas nima skoraj nihče!!! Najbolj so krive stranke, ki take pokvarjene ljudi kandidirajo, jih imajo v svojih vrstah in nam jih ponujajo na volitvah !!!!
anton |  25 .08. 2020 ob  10: 18
... bistvo članka je ali imajo organi stranke, v danem primeru svet stranke, pooblastilo (ali je to navedeno v statutu stranke), da razrešijo predsednico stranke ... mislim, da je nimajo in da jo lahko razreši le "organ", ki jo je imenoval in to je kongres stranke ...
... ali bi morala sama odstopiti zaradi dejanj, ki jih je storila - zavedno ali nezavedno pa ni vprašanj, vsekakor ...
... z njenim predlogom, da se preverijo vsi podobni "dogodki" na vseh ministrstih v zadnjih treh letih se strinjam in posledice bi morale biti za vse enake ...
kjočola |  25 .08. 2020 ob  08: 02
V vsaki pravni, pošteni, odgovorni, častni... družbi, to sploh ne bi bilo vprašanje. Adijo, zbogom!
V naši moderni družbi pa je vprašanje, ali si res že toliko ukradel, da moraš stran, ali pa si ukradel ravno toliko, da si še vedno lahko član vlade, in lahko kradeš naprej?
Sramota.