DANES PODPIS DOGOVORA O VIŠJEM REGRESU: Upravičencem bo poračun izplačan z julijsko plačo

Slovenija

Reprezentativni sindikati javnega sektorja bodo danes podpisovali aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, s katerim zvišujejo letošnji regres za javne uslužbence do vključno 20. plačnega razreda. Dogovor sta pogajalski skupini parafirali v sredo, vlada ga je potrdila dan za tem, podpisati pa ga mora tudi večina sindikatov.

Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, bo podpisovanje aneksa potekalo danes od 10. do 16. ure na ministrstvu za javno upravo. Pričakovati je, da bo na sindikalni strani dovolj podpisov za uveljavitev dogovora. Na vladni strani pa so za podpis dogovora pooblaščeni ministri za javno upravo, za finance ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Boštjan Koritnik, Andrej Šircelj in Janez Cigler Kralj.

Dogovor, ki so ga v sredo parafirali predstavniki pogajalske skupine vlade in sindikatov javnega sektorja, letošnji regres za letni dopust za javne uslužbence do vključno 20. plačnega razreda določa v višini 1050 evrov, kolikor so prejeli tudi lani. Tisti z višjimi plačnimi razredi pa ostanejo pri regresu v višini minimalne plače, ta letos znaša 940 evrov, čeprav so na sindikalni strani tudi zanje predlagali višji regres.

A sindikalni predstavniki so prejšnji teden pristali na vladni predlog, ki je enak lanski ureditvi, torej višji regres le za tiste z najnižjimi plačami. V vladnih vrstah so kot razlog za takšno rešitev navajali aktualne javnofinančne razmere in letos povišano minimalno plačo, zaradi česar je regres vsaj nekoliko višji za vse javne uslužbence.

Ker je bil regres v višini minimalne plače vsem že izplačan, bo za tiste z najnižjimi plačami in pravico do višjega regresa naknadno izplačan poračun, kar bi se po napovedih ministra za javno upravo lahko zgodilo v začetku avgusta pri izplačilu julijske plače. Za proračun bo to po njegovih navedbah pomenilo približno dva milijona evrov več.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija