DALEČ OD DOBRE PRAKSE: Računsko sodišče čaka na prve resne ukrepe v primeru makete drugega tira

Slovenija

Posel z maketo drugega tira Divača-Koper je po oceni predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela daleč od dobre prakse. Na računskem sodišču, kjer so prejeli tudi predlog komisije DZ za nadzor javnih financ za revizijo projekta, po Veselovih besedah čakajo na prve resne ukrepe z javnofinančnimi posledicami, ko bo njihova "prisotnost smiselna".

Vesel je spomnil, da se je računsko sodišče v zvezi s projektom drugi tir med Divačo in Koprom oglasilo že leta 2017 in opozorilo na morebitne slabosti projekta. Kot je dodal, je logično, da na sodišču projekt budno spremljajo, prav tako jih ni presenetil predlog komisije za nadzor javnih financ za revizijo projekta.

"Čakamo pravzaprav na neke prve resne ukrepe, ki bi imeli javnofinančne posledice in je naša prisotnost tam smiselna," je povedal za STA. Ob tem je pojasnil, da je možnosti za revizijo več, med njimi je izpostavil ministrstvo za infrastrukturo in družbo 2TDK, ki izvaja naložbo. Najprej pa je treba po Veselovih besedah dokončati finančno konstrukcijo projekta in potegniti "prve korake". Med drugim še ni dokončno znano zadolževanje v tujini, prav tako ne sodelovanje zalednih držav pri projektu.

Izpostavil je tudi posel z izdelavo makete drugega tira, pri čemer je treba preveriti "eventualne povezave s posrednim financiranjem katere od političnih strank". Kot je pojasnil, je to v omejenem obsegu možno storiti takrat, ko računsko sodišče v skladu z zakonom revidira redno poslovanje politične stranke. Ta cikel bodo, kot je napovedal prvi mož računskega sodišča, začeli letos.

"Ni skrivnost, da vse korake spremljamo," je še poudaril.

Posel v zvezi z maketo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom je sicer pod drobnogled vzela tudi policija, ki preiskuje domnevna kazniva dejanja med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018. V preiskavi so se znašli direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in še trije uslužbenci direkcije, več medijev pa je v zadnjih dneh objavilo dokumente oz. spletna dopisovanja, ki kažejo, da so se pogovori glede posla vodili na precej višjih ravneh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija