Čufer očitke iz interpelacije v celoti zavrača

Finančni minister Uroš Čufer očitke predlagateljev iz interpelacije v celoti zavrača kot neutemeljene. "Moje ravnanje je bilo povsem zakonito," je v DZ odgovoril na zahtevo poslanske skupine SDS za njegovo razrešitev, ker da ne deluje v korist slovenskih javnih financ.

Glede dodelitve državnega poroštva za Factor banko in Probanko je Čufer pojasnil, da je bila odločitev sprejeta na podlagi zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Odločitev je sprejela vlada, tudi na predlog Banke Slovenije.

Če se ne bi odločili za nadzorovano likvidacijo obeh bank, bi to lahko povzročilo njuno plačilno nesposobnost, kar bi lahko privedlo do nestabilnosti celotnega finančnega sistema, je opozoril.

Ravnanje v neskladju s smernicami EU

Čufer je zavrnil tudi očitke, da je bilo takšno ravnanje v neskladju s smernicami EU. V skladu z novimi pravili EU morajo države celo spodbujati izstop neuspešnih bank s trga, je dejal. Da je bilo poroštvo primerno izvedeno, meni tudi Evropska komisija.

V primeru njunega stečaja bi imela država še večje večje izgube in stroške, kot bi jih imela v primeru nadzorovane likvidacije, je odgovoril na očitke o pogubnih javnofinančnih posledicah za državo ter veliko obremenitev davkoplačevalcev. "Zaradi prepletenosti obeh bank bi stečaj okužil tudi druge finančne institucije, to pa bi znižalo plačilno sposobnost in raven kapitala v celotnem finančnem sistemu," je opozoril.

Dodatno bo se lahko poslovanje ostalih bank okužilo tudi preko nezaupanja varčevalcev, saj bi ti pospešeno dvigovali svoje vloge. S tem pa bi lahko iz slovenskih bank odtekla večja količina denarja, kot pa ga bo potrebnega za izpeljavo postopka nadzorovane likvidacije.

Ob tem je pojasnil, da bodo strošek njune likvidacije najprej nosili lastniki, zatem imetniki podrejenih obveznic in šele na koncu tudi država.

Odgovoril je tudi na očitke o nezakoniti razrešitvi Širclja

Čufer je odgovoril tudi na očitke o nezakoniti razrešitvi poslanca SDS Andreja Širclja s položaja neizvršenega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank. Vlada je tako ukrepala na podlagi mnenja službe vlade za zakonodajo ter Komisije za preprečevanje korupcije, je pojasnil ter dodal, da je imel Šircelj pred tem dovolj časa, da se odloči za eno od obeh funkcij.

Preden je lahko Čufer odgovoril na očitke iz interpelacije, je prišlo do zapleta, ko je Jože Tanko (SDS) zahteval pojasnilo vlade, ali so kriminalistične preiskave, ki danes potekajo po Sloveniji, povezane s to točko dnevnega reda. "Ob vsaki taki pomembni zadevi v DZ se zgodi policijska akcija, ki preusmerja pozornost," je dejal.

Predsednik DZ Janko Veber mu je odgovoril, da povezave ni. Podobno je v izjavi novinarjem v DZ dejal minister za notranje zadeve Gregor Virant. Policija in ostale njene organizacijske enote delujejo avtonomno in profesionalno, on kot minister in tudi vlada pa v ničemer in nikoli ne vplivajo na časovno dinamiko in na potek preiskav, je zagotovil. "Vsaka taka preiskava je pozitiven signal, da se stvari na tem področju premikajo na bolje," je dodal.

Deli novico: