COVID GRDO OKLESTIL POTNIŠKI PROMET V KOPRSKEM PRISTANIŠČU: Poskočili pa prihodi enega tipa ladij

Koper

Ladijski promet je bil lani v vseh treh slovenskih pristaniščih za 23 odstotkov manjši kot leta 2019. Promet potniških ladij je bil v koronskem letu manjši za 99 odstotkov. V pristanišča sta lani pripluli ali iz njih odpluli 2802 ladji, od tega dve potniški in 2800 tovornih ladij, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Med tovornimi ladjami, ki so priplule v koprsko pristanišče ali iz tega pristanišča izplule, je bilo največ ladij za prevoz kontejnerjev, in sicer 1219 oziroma za dva odstotka manj kot v letu pred tem. Sledile so ladje za prevoz generalnega tovora, teh je bilo 983 ali 11 odstotkov manj kot 2019. Ladij za prevoz tekočega razsutega tovora je bilo 279 (18 odstotkov manj kot 2019), ladij za prevoz suhega razsutega tovora pa 219 (13 odstotkov manj), so sporočili iz statističnega urada.

Zabeleženih je bilo tudi 86 specializiranih ladij, kar je 19 odstotkov več kot v letu 2019.

V koprskem pristanišču je bilo lani pretovorjenih 18,3 milijona ton blaga ali za 17 odstotkov manj kot leto pred tem. Razloženo blago je tehtalo 12,5 milijona ton ali za 20 odstotkov manj kot v 2019, naloženo blago pa 5,8 milijona ton ali za 10 odstotkov manj.

Med posameznimi vrstami tovorov, ki so bili lani pretovorjeni, je bil najtežji tovor v kontejnerjih. Tehtal je 8,1 milijona ton. Sledila sta suhi razsuti tovor s 4,7 milijona tonami in tekoči razsuti tovor s 3,3 milijona tonami. Mobilne enote in drug generalni tovor so tehtale po približno milijon ton.

Po podatkih statistikov celoleten potniški promet v slovenskih pristaniščih lani ni dosegel niti odstotka prometa iz leta 2019. Z ladjami je namreč priplulo ali odplulo zgolj 114 potnikov. V nobenem od slovenskih pristanišč ni v tem letu zaradi razglasitve epidemije pristala niti ena ladja za križarjenje, so še navedli na statističnem uradu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  28 .07. 2021 ob  10: 15
vsi mi domačini in zaposleni v luki dobro vemo kdo ustavlja in kdo bo oklestil tovorni in potniški promet v luki, pol leta je že ta informacija..
če ga moti kandelaber ulične razsvetljave in ga bodo odstranili ...bo tudi ustavljen oziroma vsaj zmanjšan tovorni promet saj je hrupen in moteč za FOREŠATA novi vseljenec ks đusterna