COVID DOBIČKARJI? Zmagovalci epidemije so bolnišnice, ki tolčejo rekordne dobičke

Slovenija

Medtem ko epidemija koronavirusa gospodarstvo spravlja na kolena, bolnišnice kujejo vrtoglave dobičke. Bolnišnica za zdravljenje covidnega bolnika prejme 8.000 evrov, domovi za starejše okoli 21 evrov dnevno. Postavlja se vprašanje, ali je to razlog za izredno uspešno poslovanje bolnišnic? Če pogledamo primer Splošne bolnišnice Izola (SBI), je lani ustvarila 2,4 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki, zaradi česar jim je uspelo v celoti poravnati izgubo iz prejšnjih let.

Bolnišnica prejme za hospitalizacijo covid pacienta iz zdravstvene blagajne 8.000 evrov pavšala, ne glede na to, koliko dni ostane v bolnišnični oskrbi. Dom za starejše občane dobi med 20 in 22 evrov dnevno.

Kot je pred dnevi dejal strokovni direktor SBI Dušan Deisinger, kljub širjenju okužb v obalni regiji v bolnišnici ne opažajo rasti, saj že najmanj tri tedne beležijo po manj kot 20 hospitalizacij. Ko bodo dosegli manj kot 500 hospitalizacij na ravni celotne države, bodo tako skladno z nacionalno strategijo zaprli izolski covidni oddelek, za te bolnike pa bo skrbela novogoriška bolnišnica.

V SB Izola že mesec dni povečujejo število postelj za intenzivno nego

Z zmanjševanjem pritiska zaradi bolnikov s covidom-19 so že pred mesecem dni začeli povečevati število postelj za intenzivno nego. Prva naslednja naloga bo po Deisingerjevih besedah ta, da se bo intenzivni oddelek vrnil na svoje mesto, s čimer se bo lahko odprla tudi vsa operativa, nato pa se bodo v matične oddelke oz. ambulante vrnili tudi zaposleni, ki so delali na enoti za covid-19.

Med bolnišnicami, ki so beležile izgubo, je bila od leta 2016 bila tudi Bolnišnica Celje. Lani je poslovala z dobičkom v višini 2,7 milijona evrov. Lanski prihodki so znašali 140,8 milijona evrov, leto prej pa 117,7 milijona evrov. Njihovo delovanje je lani zaznamovala epidemija covida-19, skupaj so zdravili 982 covidnih bolnikov, skupna vrednost njihovega zdravljenja je znašala nekaj več kot 16 milijonov evrov.

Bolnišnica Murska Sobota zaradi epidemije zaposlenim izplačala skoraj 7 mio dodatkov

Splošna bolnišnica Murska Sobota je imela lani 74,5 milijona evrov prihodkov, kar je za 27 odstotkov več kot leto prej, tako da ji je ostalo 3,5 milijona evrov presežka, pri čemer pa je všteta tudi enkratna pomoč za pokrivanje zapadlih obveznosti v višini dobrih 820 tisoč evrov.

Presežek denarja so porabili za pokrivanje izgub iz preteklih let, stroške amortizacije opreme za covidne bolnike ter za spremembo sedmih covidnih con nazaj v običajne. Za slednje bodo porabili pol milijona evrov.

Glede na število postelj so bili najbolj obremenjena bolnišnica s covidnimi bolniki v državi. Zanje so namenili tretjino bolnišničnih postelj. Od septembra, ko so postali bolnišnica za covid, so povprečno zdravili 150 takih bolnikov, od tega v intenzivni terapiji povprečno 20. Skupno so lani zdravili 733 bolnikov, zbolelih za covidom-19.

Zaradi epidemije so zaposlenim plačali dobrih 6,7 milijona evrov dodatkov. Nepokrita kumulativna izguba iz preteklih let je bila konec leta 2020 tako 507 tisoč evrov, ki jo bodo poskušali s pozitivnim poslovanjem pokrivati v prihodnjih letih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  10 .03. 2021 ob  12: 38
Ne pozabit, v času Corone zdravstvo In policija okrog 60% dodatka na plaćo ....lepo a ne?
td |  10 .03. 2021 ob  12: 05
-4
Nisem vedel, da zaposleni v domovih tudi zdravijo paciente, jih intubirajo, itn.