ČISTILNA AKCIJA MORSKEGA DNA V KOPRU: Med najdenimi predmeti tudi skiro in nakupovalni voziček (FOTO)

Koper

Na videz vedno bolj čisto slovensko morje še vedno skriva smeti, čeprav na srečo ne toliko kolikor pred leti. Nemarneži med nami v morje odvržejo vse, kar jim je v nekem trenutku odveč, ugotavljajo organizatorji čistilne akcije, ki se je v Kopru odvijala preteklo soboto, 27. avgusta. Našli so raznorazne predmete, od praznih steklenic in pločevink, do skiroja, v mulju tik ob promenadi na koprskem Ukmarjevem trgu pa se je našel tudi nakupovalni voziček.

Že štirinajsto leto za čisto morje skrbi tudi koprsko Potapljaško društvo Oceanik, ki je tudi letos organiziralo čistilno akcijo z naslovom 'Čisto morje naš ponos'. V Kopru se je v soboto zbralo okoli 60 prostovoljcev, med njimi 29 potapljačev, ki so čistili pod morsko globino, ostali pa so za organizacijo in podporo skrbeli na kopnem.

Smeti so z morja pomagali vleči tudi gasilci z Gasilske brigade Koper s čolnom, z bojami pa so ustrezno zaščitili tudi območje akcije. Organizatorji se za pomoč zahvaljujejo tudi suparjem in skupnosti NNN - Naredi nekaj za naravo, ki so pomagali potapljačem pri prevzemanju vreč s smetmi.

Na kopnem je potekal spremljevalni program, kjer so obiskovalce osveščali o pomembnosti varovanja morja in predvsem o primernem odlaganju smeti. O podvodnem svetu pa je prisotnim marsikaj razodel Valter Žiža, nekdanji oskrbovalec piranskega akvarija.

Prireditev brez radodarnih sponzorjev in donatorjev ne bi bila tako uspešna. Čistemu morju in sitim potapljačem so pripomogli Luka Koper - Živeti s pristaniščem, Mestna občina Koper, Marjetica Koper, Pekarna Kljun, Pekarna Mlinotest, Gostilna Karjola, Brin Gin, Mytilus, Medical gold, EFG in seveda številni prostovoljci.

???? Potapljaško društvo Oceanik v soboto, 27. avgusta, vabi na tradicionalno čistilno akcijo Čisto morje – naš ponos. ???? V...

Posted by Marjetica Koper on Tuesday, August 23, 2022

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija