CIGLER KRALJ INTERPELACIJE NI ŽELEL KOMENTIRATI: Je pa dejal, da so naredili vse, da bi preprečili širjenje okužb

Slovenija

Podpise pod interpelacijo zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, ki so jo spisali v LMŠ, bodo poleg Levice prispevali tudi v SAB, iz SD in DeSUS odločitve še niso sporočili. V LMŠ si sicer želijo, da bi jo podpisale vse opozicijske stranke, zato danes o tem še potekajo pogovori, vložena pa bi lahko bila danes ali bolj verjetno v petek.

Janez Cigler Kralj

Kot je v današnji izjavi novinarjem povedal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, gre za standardno dinamiko v politiki. "Verjamem da bodo tekom dne ali najpozneje jutri podrobnosti usklajene in bo interpelacija vložena. To ni interpelacija LMŠ, ampak si želim, da jo podpišejo vse opozicijske stranke," je navedel. Po njegovih besedah interpelacija ne izključuje konstruktivne nezaupnice, prav tako kot nezaupnica ne izključuje interpelacije, je navedel in dodal, da je interpelacija zgolj eno od orodij, ki so na voljo opoziciji.

V Levici so že v sredo napovedali, da bodo interpelacijo Cigler Kralja sopodpisali, enako so se danes odločili v SAB. Kot so pojasnili za STA, bodo pod besedilo interpelacije prispevali štiri podpise, petega podpisa njihovega poslanca Franca Kramarja pa pod njo ne bo, saj je poslanec na dolgotrajnejši bolniški odsotnosti.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je v izjavi za medije sicer dejala, da so presenečeni, saj so sklepali, da je zdaj prioriteta konstruktivna nezaupnica. Kljub temu pa bodo podpise prispevali in pri interpelaciji aktivno sodelovali, usklajujejo le še podrobnosti glede njenega besedila.

Brane Golubović

Iz SD odločitve o tem, ali bodo predlog besedila sopodpisali, še niso sporočili. Tudi v DeSUS, kjer so potrdili, da so prav tako dobili povabilo k sopodpisu, morajo o tem še odločiti.

Kot je poudarila poslanka SD Bojana Muršič, bi si želela, da bi se o tej interpelaciji pogovorili oz. se dogovorili, kakšen bo v prihodnje njihov način dela. Od konstruktivne nezaupnice po njenih besedah ne odstopajo, saj "je edino pravilno, da cela vlada odide". Vsebino interpelacije je ocenila za ustrezno, se bodo pa stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) po njenih napovedih o tem v petek še pogovorile in se nato odločile.

Njihov prvotni cilj je sicer konstruktivna nezaupnica, če ta ne bo uspela, pa interpelacija ministra, je še povedala Muršičeva. Po njenih besedah je osnutek interpelacije prišel malo prehitro v javnost, kljub temu pa ne ocenjuje, da je LMŠ z njo izvedla solo akcijo.

Izjava novinarjem o podpisih pod interpelacijo

Predsednik DZ in podpredsednik SMC Igor Zorčič dogajanja medtem ni želel komentirati. Kot je ocenil, je bilo "v tem mandatu veliko napovedovanja, a malo realizacije".

Podrobnosti očitkov iz interpelacije še niso znane. Po neuradnih informacijah STA pa v pripravljenem besedilu predloga, ki se sicer lahko še spremeni, ministru očitajo predvsem odgovornost za njegovo delo v času epidemije na področju resorja, ki ga vodi. Tako mu med drugim očitajo, da je ukrepal neučinkovito za zajezitev širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše, da ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih in da ni vodil ustreznega dialoga s socialnimi partnerji. Med očitki pa je tudi koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev na javnem razpisu, kjer da je favoriziral določene nevladne organizacije.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je namreč v sredo na Twitterju kot "kapljo čez rob" pri ministrovih ravnanjih opredelil dodelitev sredstev Zavodu Iskreni, ki je proti cepljenju in katerega soustanovitelj je bil pred nastopom ministrske funkcije Cigler Kralj. Tudi v Levici menijo, da izbira Zavoda Iskreni na razpisu odpira "resne korupcijske in klientelistične sume", je v sredo navedel vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Sredstva je Zavod Iskreni sicer dobil na javnem razpisu za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Minister Cigler Kralj očitke v zvezi s tem zavrača in navaja, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, so sporočili z ministrstva. Zato tudi ne namerava odstopiti s funkcije. Zagotovil je tudi, da podpira cepljenje.

V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše se na napoved vložitve interpelacije posebej ne bodo odzivali. Je pa premier na Twitterju zapisal, da se obeta "izjemno koristna razprava". "Ko bo slovenska javnost izvedela, koliko so leve vlade zapravile za klientelistična nakazila svojim NVO satelitom (nevladnim organizacijam op. a.), bo Zavod Iskreni postal simbol razkritja sistemske korupcije kaviar levice," je dodal.

Minister Cigler Kralj interpelacije ne komentira, saj še ne pozna očitkov

Cigler Kralj je v odzivu število smrti v domovih za starejše obžaloval in jih delno pripisal tudi temu, da je področje domov za starejše zaradi zapostavljenosti v preteklih letih epidemijo pričakalo na kolenih. Domovi so bili namreč kadrovsko, finančno in prostorsko izčrpani, je dejal.

Ocenjuje, da je ministrstvo skupaj z ekipami v domovih za starejše v času epidemije napravilo vse, kar je bilo mogoče, da se zaščiti oskrbovance in se jim pomaga.

Domovi so imeli vseskozi podporo ministrstva za delo, vsi skupaj so tudi sledili odredbam ministrstva za zdravje in zdravstvene stroke, je dejal. Ministrstvo je domovom pomagalo oblikovati vse protokole in krizne načrte ob vdoru virusa, zagotovilo je denar za dodatne kadre, krilo izpad prihodkov zaradi nezmožnosti sprejemanja novih stanovalcev in jim zagotovilo povrnitev stroška za osebno varovalno opremo, je naštel. Tudi zdaj je po njegovih besedah ministrstvo preko videokonference tedensko v stiku z direktorji domov za starejše, sam je tudi veliko na terenu.

"Trdim, da so vse te ekipe skupaj v danih razmerah naredile vse, kar je mogoče, da smo zaščitili starejše," je dejal.

Na novinarsko vprašanje, da naj bi imel omenjeni zavod pomisleke glede cepljenje, ki ga sicer ministrstvo za delo zagovarja, je Cigler Kralj odgovoril, da stališča zavoda glede cepljenja ne pozna, prav tako pa stališče o cepljenju ni bilo med pogoji za dodelitev sredstev. Je pa, kot je dejal, seznanjen, da je zavod "preko portalov objavil številne članke v podporo cepljenju".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija