"ČETRT STOLETJA ODSTIRANJA RESNIC": Praznovanje 25-letnice sklenili s slavnostno sejo (FOTO)

Koper

V četrtek, 5. decembra, je Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) v dvorani Sv. Frančiška Asiškega s slavnostno sejo zbora zaposlenih slovesno sklenilo teden praznovanja 25. obletnice njegove ustanovitve. Dogodka se je udeležilo več kot 160 ljudi, med njimi je bilo prisotnih veliko pomembnih gostov iz Slovenije in tujine.

Dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper

Znanstveno-raziskovalno središče Koper letos obeležuje 25. obletnico ustanovitve. Ob tej pomembni obletnici se je v prvem tednu decembra zvrstilo več dogodkov, zaključili pa so se s slavnostno sejo zbora zaposlenih, katere častni gost je bil napovedan minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Žal se dogodka ni udeležil, so pa bili na ZRS Koper zelo počaščeni s prisotnostjo številnih visokih gostov, še posebej z obiskom rektorja ljubljanske univerze prof. dr. Igorja Papića, ki se je dogodka udeležil v času, ko tudi Univerza v Ljubljani slavi častitljiv jubilej, 100-letnico ustanovitve.

Dr. Jernej Štromajer, državni sekretar MIZŠ

V dvorani Sv. Frančiška Asiškega so bili prisotni tudi župani vseh štirih obalnih občin, direktorji in predstavniki drugih javnih raziskovalnih zavodov, univerz, fakultet, predstavniki ministrstva in države, gospodarstveniki, nenazadnje tudi članice in člani upravnega odbora in znanstvenega sveta ZRS ter seveda slavljenci – zaposleni na ZRS Koper.

Dr. Lucija Čok, prva direktorica ZRS Koper

Svoje poglede na znanost je na slavnostni seji predstavil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Jernej Štromajer, v preteklost sta se ozrla prva direktorica ZRS Koper, prof. dr. Lucija Čok in direktor ZRS med letoma 2000 in 2012, prof. dr. Darko Darovec, dogajanje zadnjih let pa je povzel predsednik upravnega odbora ZRS Koper Tomaž Može.

Dr. Rado Pišot, dr. Darko Darovec, dr. Lucija Čok, Tomaž Može, dr. Jernej Štromajer

Zbrane je kot prvi nagovoril gostitelj, aktualni direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot, ki se je spraševal o pomenu odgovornosti politične javnosti do razvoja akademskega okolja na Obali, na drugi strani pa se je poklonil akterjem vseh 25 let, ki so prispevali k uspešni zgodbi ZRS Koper.

Obalni komorni orkester, ki nastopa pod taktirko stalnega dirigenta Patrika Grebla

Ob tej priložnosti so na ZRS Koper izdelali tudi zbornik "Četrt stoletja odstiranja resnic", ki so ga prejeli vsi udeleženci slavnostne seje. V njem so predstavljeni pomembni mejniki organizacijsko-statusnega razvoja ZRS, največji dosežki inštitutov in infrastrukturnih enot koprske znanstveno-raziskovalne ustanove ter pogledi nekaterih sodelavcev na dosedanje delo ter želen razvoj v prihodnosti.