ČESTITKE MACRONU IZ SLOVENIJE: To sta mu v imenu Slovencev zaželela Pahor in Janša

Slovenija

Emmanuelu Macronu, ki je bil v nedeljo na predsedniških volitvah v Franciji izvoljen za drugi mandat, je danes čestital predsednik Borut Pahor ter poudaril, da Slovenija in Francija ostajata tesni zaveznici. Macronu je na Twitterju čestital tudi premier Janez Janša.

Pahor je v imenu državljank in državljanov Slovenije in v svojem imenu Macronu zaželel še veliko uspeha pri opravljanju te odgovorne funkcije tudi v prihodnosti, so sporočili iz urada predsednika.

V čestitki je zapisal, da sta Slovenija in Francija v 30 letih od vzpostavitve diplomatskih odnosov razvili strateško partnerstvo, ki temelji na prijateljstvu in skupnih evropskih vrednotah, meddržavne odnose pa zaznamuje odlično sodelovanje na političnem, gospodarskem in drugih področjih, medtem ko je zaporedno predsedovanje Svetu EU v letih 2021 in 2022 prispevalo k nadgradnji odnosov v dobrobit celotne EU.

Pahor je izrazil prepričanje, da se bo slovensko-francosko strateško partnerstvo še poglabljalo in se razvijalo v obojestransko korist tudi v prihodnje.

Izpostavil je tudi aktualne varnostne izzive, povezane z rusko agresijo na Ukrajino, zaradi katerih je treba sodelovanje v okviru EU in Nata negovati in krepiti. Pahor je med vprašanji, ki zahtevajo pozornost, omenil tudi stabilnost Zahodnega Balkana in evropski širitveni proces, so sporočili iz njegovega urada.

Macronu je na Twitterju ponoči čestital tudi premier Janša. "Veselimo se nadaljnjega tesnega sodelovanja v EU in pri globalnih izzivih," je zapisal ter dodal, da Evropa v teh izzivov polnih časih potrebuje močno vodstvo.

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji v nedeljo je Macron z 58 odstotki glasov premagal skrajno desničarko Marine Le Pen in si zagotovil še en petletni mandat v Elizejski palači.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija