ČEŠENJ BO LETOS DOVOLJ: Ostalega sadja bo na Primorskem bistveno manj

Slovenija

V Goriških Brdih in Vipavski dolini so sadjarji zadovoljni z letošnjo letino češenj. Drugega sadja pa bo zaradi hladnega vremena v marcu in aprilu letos manj. Breskev bo tako na primer le za deset odstotkov običajne letine, napovedujejo kmetijski strokovnjaki.

"Z letošnjo letino češenj smo presenetljivo zadovoljni, na določenih legah so tudi odlično obrodile," je o letini v Vipavski dolini povedal kmetijski svetovalec Rajko Črv. Manj optimističen pa je bil pri napovedih sezone drugega sadja. Najslabše bo pri breskvah, ki jih bo komaj za desetino normalne letine. Vsi breskovi nasadi so namreč na dnu Vipavske doline, kjer je spomladanska zmrzal najhuje udarila. "Nasadi so v dolini, saj je tu edina možnost za namakanje, kar je pri breskvah nujno potrebno," je pojasnil Črv.

Tudi marelic ne bo toliko, kot so jih pričakovali in želeli. Tisti marelični sadovnjaki, ki so pod 130 metri nadmorske višine, so bili močno prizadeti, medtem ko bo letina marelic na pobočjih Vipavske doline boljša. "Prve marelice smo že pobrali, za točne količine in izpad pridelka pa bomo vedeli ob koncu sezone," je še dejal Črv. Sezona češenj se medtem počasi zaključuje, pobrati bo potrebno le še pozne sorte. Nekaj škode bo zagotovo še povzročil dež, saj ti sladki sadeži ob prevelikih količinah vode popokajo in začnejo gniti.

Občina Brda v teh dneh praznuje občinski praznik, ki je tesno povezan s češnjami in predvsem Praznikom češenj. Vendar so morali prireditev in celotno slavnostno dogajanje zaradi epidemije odpovedati. Češnje pa je bilo vseeno treba prodati, kar je bila letos nekoliko težja naloga kot v prejšnjih letih, ko so veliko češenj prodali prav za Praznik češenj. "Bali smo se tudi izpada dohodka, ker javni zavodi letos niso odkupovali češenj. Vendar se je vse dobro izšlo, vsa zahvala naši občini, ki se je skupaj s sadjarji trudila za prodajo češenj," je povedal predsednik Združenja sadjarjev Brda Radovan Jelina.

Kljub bojazni so briški sadjarji letos prodali vse pridelane češnje. "Nekaj smo jih prodali na tržnicah, veliko kupcev pa je prišlo samih v Goriška Brda in kupilo češnje ob predhodni najavi. Prodajajo pa se tradicionalno tudi po stojnicah ob cestah po vseh Goriških Brdih," je še povedal Jelina. Na njihovi kmetiji na Humu imajo tudi drugo sadje, kjer pa letina ne bo tako dobra kot pri češnjah. Zaradi nizkih temperatur v marcu in aprilu bo okrnjena letina marelic in delno tudi hrušk, dobro letino pa pričakujejo pri figah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija