ČE STE V TAKŠNEM ODNOSU, TECITE, KOLIKOR VAS NESEJO NOGE: Ni smiselno vlagati energije

Trendi

Ljubezen je čustvo, ki daje občutek veselja, varnosti in sreče ter vam omogoča, da se počutite ljubljene in sprejete. Kaže se na različne načine, kot so medsebojna podpora, razumevanje, pozornost, skrb, zaupanje in spoštovanje. Je tudi ključnega pomena za vaše duševno in fizično zdravje, saj vam pomaga premagati stres in težave ter vas spodbuja k boljšemu počutju. Se pa kaj rado zgodi, da tisto, kar je sprva videti kot ljubezen, to v resnici ni. Posledično se oblikuje odnos, ki zahteva veliko energije, katere vanj ni smiselno vlagati. Sensa.rs takole niza štiri oblike energijsko zahtevnega odnosa, iz katerega bi morali čim prej zbežati.

Odnos rešitelj-žrtev

Lahko se znajdete v eni ali drugi vlogi. Žrtev vedno znova zahaja v različne težave, rešitelj pa jo iz njih skuša izvleči. Dinamika, ki ne more pripeljati do stabilnega, varnega in ne zdravega odnosa, saj se žrtev preveč zanaša na rešitelja, ne prevzema odgovornosti za svoja dejanja, se iz napak ničesar ne nauči, kajti ve, da ne bo nosila njihovih posledic. Uživa v odnosu, od katerega ima zgolj koristi, medtem ko rešitelj vanj vlaga maksimalno energije, a njegov trud, da bi se zadeve izboljšale, nikoli ne pade na plodna tla.

Odnos, poln čustvene drame

V vsakem odnosu prihaja do težav in prav je, da jih partnerja rešujeta skupaj. Prav tako se dva v zvezi soočata s svojimi stiskami in izzivi, ki jih je lažje premagovati ob podpori partnerja. Razumevanje, podpora in pripravljenost pomagati ali vsaj poslušati so temeljne sestavine zveze, težava nastopi, kadar en od partnerjev preveč dramatizira, napihuje zadeve in od sočloveka pričakuje, da se bo vedno ukvarjal z njegovimi težavami ter stiskami. Tako imenovani kralji ali kraljice drame dobesedno pijejo energijo druge strani, v zameno pa ne nudijo ničesar, saj so prepričani, da se svet vrti le okoli njih samih.

Odnos starš-otrok

Še ena slaba dinamika v razmerju, kjer ena stran (starš) v odnos zgolj vlaga, druga (otrok) pa samo jemlje. Na ramenih 'starša' je vsa odgovornost, da odnos deluje in da življenje teče naprej, medtem, ko 'otrok' noče ali ne zmore prevzeti odgovornosti in nastopati kot odrasel, ne vlaga ne v zvezo in ne v svoj osebni razvoj. Takšno razmerje se pogosto prekriva z odnosom rešitelj-žrtev, saj je 'starš' v njem pogosto tisti, ki rešuje posledice otročjega obnašanja 'otroka', ki to zdaleč ni več.

Tekmovalen odnos

In še zadnji odnos, ki od partnerjev zahteva veliko energije: tekmovalen odnos, kjer se vključena vanj ne dojemata kot enakovredna, temveč med seboj vedno in povsod tekmujeta. Neprestana bitka za prevlado je naporna in, kadar gre za ljubezensko zvezo, nesmiselna. Kajti njegov namen ni določati, kdo je boljši in kdo slabši, temveč naj bi šlo za razmerje med dvema enakovrednima osebama. Če tega ni mogoče doseči, je v takšen, žal toksični odnos, nesmiselno vlagati ter ga je najbolje čim prej končati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija