ČE NE TESTIRAŠ, VIRUSA NI: Hrvati z daleč najmanj opravljenimi testi na Balkanu skušajo prikriti pravo število okuženih?

Svet

Širjenje koronavirusa na Hrvaškem uhaja izpod nadzora. S torka na sredo so potrdili 130 primerov okužbe s covidom-19, kar predstavlja največje število nookuženih v zadnjem mesecu. Sedaj so med obolelimi večinoma mlajše osebe, žarišča prenosa okužb pa so nočni klubi. Za koronavirusom obolevajo tudi turisti, ki po končanem dopustu virus prinesejo v domov - takih naj bi bilo vedno več. Italija je zato v sredo uvedla obvezno testiranje na koronavirus za vse, ki bodo v državo prišli iz Hrvaške.

Na uvožene okužbe s Hrvaške se pritožuje vse več držav: predvsem Nemčija in Avstrija, nanje je pa začela opozarjati tudi Slovenija. Po pisanju portala swr.de so v Stuttgartu našteli že 25 primerov okužbe, ki naj bi bili povezani z vračanjem turistov iz Novalje.

Italija je tako v sredo uvedla obvezno testiranje na koronavirus za vse, ki bodo v državo prišli iz Hrvaške, pa tudi iz Grčije, Malte in Španije. Prihodi iz Kolumbije so po novem celo prepovedani. Primorski dnevnik na svoji spletni strani pojasnjuje, da je italijanska vlada razmišljala celo o obvezni karanteni za turiste in druge, ki pridejo v Italijo iz omenjenih držav, a se za ta ukrep nato ni odločila. Bi ga pa lahko uvedla ob dodatnem naraščanju števila okužb v teh državah.

Deluje namreč, da epidemiološka situacija na Hrvaškem uhaja izpod nadzora. V sredo so potrdili 130 novih okužb s koronavirusom v zadnjem dnevu, kar je bil drugi najhujši dan od začetka pandemije. Povprečna starost okužene osebe je 34 let, problematični pa so predvsem nočni klubi.

Se Hrvati zaradi turizma otepajo testiranja?

Podatki spletne strani worldometer.com o številu testiranj v državah nekdanje Jugoslavije so naravnost šokantni. Največ testov na milijon prebivalcev so opravili v Srbiji, in sicer 88.225. Sledijo Slovenija z 66.304 opravljenimi testi, Črna gora z 65.069, Makedonija z 57.168 ter Bosna in Hercegovina z 47.600 opravljenimi testi na milijon prebivalcev. Na zadnjem mestu je Hrvaška z le 32.349 opravljenimi testi.

Ob tem se kar samo pojavi vprašanje, "kdo rešuje hrvaško turistično sezono?" Ali Hrvati z minimalnim testiranjem prikazujejo, kot da virusa ni?

Hkrati se Hrvati hvalijo s turističnimi številkami, ki naj bi bile boljše kot pri konkurenci v Sredozemlju. Hrvaška naj bi imela med sredozemskimi državami največ tujih gostov, piše Jutarnji list. A kaj se bo zgodilo, ko se bodo vsi ti gostje vrnili domov, otroci pa ponovno odšli v vrtce in šole?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
poc |  13 .08. 2020 ob  13: 13
Lažejo glede turizma. Istra in Kvarner res polna, Dalmacija prazna.
Kar se pa virusa tiče, pa takoj zapret mejo.
hribi |  13 .08. 2020 ob  12: 38
Sedaj jim bo Kacin zagrozil, da bo Slovenija po koncu turistične sezone uvrstila Hrvaško na rdeč seznam.