ČE DOMA VIDITE TO ŽUŽELKO, JE NE UBIJTE! Pravzaprav vam dela uslugo

Trendi

Domače stonoge v vašem domu ne ustvarjajo mrež ali gnezd, ampak nenehno iščejo hrano in se tako pravzaprav znebijo vsiljivcev, ki delajo škodo. Če se želite znebiti ščurkov, stenic, moljev in podobnih nadlog, raje pustite stonoge pri miru.

Hišne stonoge nimajo gnezda, saj neprestano iščejo hrano, niti ne uničujejo lesenih površin in ne prenašajo bolezni. Pravzaprav so vse, kar jih pri vas doma zanima, insekti, zato jih nikar ne zaustavljajte pri tem, ko vam v bistvu delajo uslugo. Pogosto se nahajajo v kopalnici ali v kleteh, torej na vlažnih območjih. V dolžino merijo do 5 cm in imajo 15 parov nog. Njihova življenjska doba je od tri do sedem let. Aktivne so večinoma ponoči.

Kot omenjeno so lahko zelo koristne, saj se prehranjujejo z muhami, termiti, bolhami, mravljami, pajki, pršicami … Metabolizem stonog deluje izjemno hitro, zato tudi potrebujejo več energije, torej morajo tudi veliko pojesti. Nogi, najbližje glavi, nosita strup, medtem ko preostale stonoga uporablja, da jih ovija okoli plena. V praksi je to videti tako, da stonoga tako rekoč skoči na plen in noge ovije okoli plena ter vanj spusti strup in plen ubije. A brez skrbi, stonoge za ljudi niso strupene, saj strup ne more prodreti skozi našo kožo.

Če stonog v svojem domu res ne želite videti, potem raje poskrbite, da pri vas doma ne bo drugih insektov. In kako lahko to storite?

- Pazite, da nikjer po stanovanju ni ostankov hrane,

- redno čistite svoj dom, še posebej dobro preglejte kote in skrite kotičke,

- preverite, da ni skrivnih odprtinic, skozi katere bi insekti prihajali v vaš dom in

- poskrbite, da v domu ni odvečne vlage.

Če zares ne prenesete insektov v svojem bivališču, vam lahko pri odganjanju pomaga tudi priljubljena meta. Omislite si nekaj sadik in jih razporedite po stanovanju. Vonj mete odganja pajke, ščurke in nekatere druge insekte.

Lahko izdelate tudi pršilo. Skuhajte zares močno koncentriran metin čaj iz posušenih metinih listov, ki jih v vrelo vodo namočite le za kratek čas in precedite v stekleničko z razpršilom. Popršite tekočino po vseh skritih kotičkih doma, okoli vrat in oken. Ker ta vonj ni prijeten niti za miši, se utegnete tako znebiti tudi teh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija