ČASTNI OBČAN PIRANA JE ARHITEKT BORIS PODRECCA: 'Prstni odtis' pustil pri prenovi pomembnih piranskih prizorišč

Piran

Občina Piran je letos naziv častnega občana podelila arhitektu Borisu Podrecci ob njegovi 80-letnici. Po njegovih načrtih so prenovili Tartinijev trg, Galerijo sv. Donata in Mestno galerijo. Zaradi epidemije je piranska občina slovesnost prestavila na kasnejši datum v prihodnjem letu.

Kot so na občini zapisali v obrazložitvi in utemeljitvi nagrade, je Podrecca od leta 1987 do 2008 s sodelavci prenovil Tartinijev trg, ki je v Piranu njegovo najpomembnejše delo. Sicer arhitekt svetovnih razsežnosti in prejemnik številnih prestižnih nagrad, ki že več kot 40 let dela v ateljejih na Dunaju in v Benetkah, je ustvaril po vsem svetu nepregledno množico stavbnih načrtov.

V letih, ko so prenavljali osrednji piranski trg, so Gisela in Boris Podrecca, Vesna in Mateja Vozlič ter Elena Carlini in Pier Valle – Podreccova delovna skupina – kot delovni atelje uporabljali Kosmačevo hišo v Portorožu.

Eliptični Tartinijev trg je postal mednarodni arhitekturni dosežek in je na razstavi v Pekingu prejel nagrado leta. Podrecca je v Piranu ustvarjal Arhitekturne dneve, z načrti za Galerijo sv. Donata in Mestno galerijo pa je prispeval velik delež k razvoju kulturnega turizma v mestu.

Kot pravi Podrecca, je naziv častnega občana zanj velika čast, saj je na Piran globoko čustveno navezan:

"To priznanje mi pomeni zelo veliko in ga cenim enako kot zlati red za zasluge v Sloveniji, ki mi ga je letos maja podelil predsednik države Borut Pahor. Že desetletja rad prihajam v Piran, v svoje stanovanje na Tartinijevem trgu, od koder uživam ob pogledu na trg in na horizont morja."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija