BREZSRAMNO ZAPRAVLJANJE JAVNEGA DENARJA: Kdo v vladi potroši največ za luksuzne hotele in restavracije?

Slovenija

V javnosti še vedno odmevajo izjave predsednice države Nataša Pirc Musar o tem, kako bomo morali začeti živeti drugače in se zadovoljiti z manj dobrinami. A očitno to ne velja za vse. Na dan prihajajo podatki, kako se v času napovedovanja novih davkov in dodatnega zadolževanja države zapravlja za reprezentanco v kabinetu predsednika vlade in njegovih ministrov. Iz njih je razvidno, da kriza državnim funkcionarjem ni prišla do živega.

Izdatki za zajtrke, kosila in večerje, prigrizke na raznih sestankih in sprejemih se kljub krizi, ki najeda slovensko gospodarstvo in zaslužke državljanov, pri državnih funkcionarjih prav nič ne zmanjšujejo; še naprej ostajajo izjemno visoki. Po poročanju portala preiskovalno.si, so predsednik vlade in ministri od svojega nastopa junija 2022 pa do konca septembra 2023 potrošili več kot 305.800 evrov javnega denarja za 'reprezentanco'; od tega je dobrih 85.000 evrov zapravil premier Robert Golob, približno 45.000 evrov je za reprezentanco potrošil obrambni minister Marjan Šarec, kulturna ministrica Asta Vrečko približno 30.000 evrov. 

Minister za kohezijo Aleksander Jevšek je za reprezentanco porabil 25.000 evrov, gospodarski minister Matjaž Han pa približno 20.000 evrov.

Na veliko je zapravljal proračunski denar tudi finančni minister Klemen Boštjančič, ki je poleg 20.000 evrov na službeni kartici zapravil tudi 11.000 evrov proračunskega denarja za reprezentanco. Je tudi največkrat uporabljal kartico, in sicer za bivanje v Bruslju, Belgiji, Panami, Dubrovniku, Frankfurtu, Madridu, Luxemburgu in na Dunaju ter Japonskem. V Washingtonu je za pogostitev delegacije Mednarodnega denarnega sklada porabil 9.315 proračunskih evrov

Poraba javnega denarja digitalne ministrice Emilije Stojmenove Duh je še posebej poučna. Podatki razkrivajo obiske številnih prestižnih restavracij in prenočevanja v petzvezdničnih luksuznih hotelih po številnih svetovnih prestolnicah.

Tako je med drugim oktobra 2022 v Belgiji prenočila za 408 evrov v hotelu Aloft Brussels Schuman verige Marriot, v restavraciji Brasserie Signature pa je zapravila dodatnih 428 evrov. Za bivanje v petzvezdničnem Palace hotelu Tokyo je plačala 394 evrov, v Talinu za nočitev v luksuznem petzvezdničnem Swissotelu je potrošila 460 evrov, v hotelu Renaissance v Bruslju 916 evrov ... Februarja lani je v Parizu v enem dnevu zapravila okoli 640 evrov

Marsikdo se ob tem trošenju javnega denarja sprašuje, ali bi ministri in ministrice prestižne restavracije in petzvezdnične luksuzne hotele izbirali tudi, če bi morali stroške plačevati sami. Po vsej verjetnosti ne. A ko je vir kritja javni denar, se z njim očitno lahko brezsramno zapravlja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  10 .01. 2024 ob  15: 16
20
Prekleti paraziti!