BREZPLAČNO MOBILNO GOSTOVANJE V EU OSTAJA: Podaljšanje prinaša tudi nekatere izboljšave, preverite, katere

Svet

Brezplačno mobilno gostovanje v EU, ki velja od 15. junija 2017, se z današnjim dnem podaljšuje še za deset let, hkrati podaljšanje uredbe o mobilnem gostovanju potrošnikom prinaša nekatere izboljšave. Od danes dalje morajo ponudniki storitev gostovanja potrošnikom namreč nuditi enako kakovost gostovanja kot domači operaterji.

Do zdaj je bilo običajno, da so telekomunikacijski operaterji potrošnike med gostovanjem priključili na omrežje z nižjo hitrostjo, kot jo imajo doma, npr. s 4G omrežja na 3G. Od danes naprej z novimi pravili to ne bo več mogoče, razen če operater tehnično ne bo mogel zagotoviti enake kakovosti storitev, poudarjajo v evropski potrošniški organizaciji BEUC.

V organizaciji med bistvenimi novostmi izpostavljajo tudi večjo zaščito potrošnikov pred visokimi stroški, ki nastanejo zaradi nenamerne povezave z mobilnim ali satelitskim omrežjem zunaj EU, npr. med potovanjem z ladjami in letali ali v bližini meje z državo, ki ni članica EU. Kot je pojasnila namestnica generalnega direktorja BEUC Ursula Pachl, bodo potrošniki v tem primeru sedaj prejeli posebno opozorilo glede morebitnih visokih stroškov.

A kot je opozorila, posodobljena pravila še vedno ne urejajo področja stroškov klicev znotraj EU. "Potrošniki še vedno plačujejo visoke cene, ko od doma kličejo nekoga, ki živi v drugi državi EU. Na evropskem enotnem trgu ti nesorazmerni stroški niso upravičeni," je pojasnila. Cena, ki jo plačujejo potrošniki, bi morala biti po njenem prepričanju bolj usklajena s stroški domačih klicev in odražati dejanske stroške telekomunikacijskih operaterjev za povezavo klica znotraj EU.

Uredba o mobilnem gostovanju evropskim državljanom od 15. junija 2017 omogoča, da med potovanjem v drugih državah EU kličejo, pošiljajo sporočila in brskajo po spletu brez dodatnih stroškov. Sprva je bila njena veljavnost predvidena do konca letošnjega junija. Z današnjim dnem se torej podaljšuje za deset let, pri čemer vključuje tudi ukrepe za zagotavljanje dobre uporabniške izkušnje v smislu kakovosti in dostopa do storitev za pomoč v sili, tudi za ljudi s posebnimi potrebami.

Uporabniki imajo tako v drugi državi članici dostop do teh storitev brez dodatnih stroškov - bodisi s klicem ali besedilnim sporočilom, vključno s prenosom podatkov o lokaciji klicatelja. Operaterji morajo zagotoviti tudi informacije o evropski številki za klic v sili 112, invalidi pa lahko dostopajo do služb za pomoč v sili brez dodatnih stroškov.

Veleprodajne cene gostovanja - cene, ki si jih operaterji medsebojno zaračunavajo, ko njihovi uporabniki uporabljajo druga omrežja, so omejene na dva evra na GB podatkov. V petih letih se bo nato ta znesek znižal na en evro. To je pomembno za tiste potrošnike, ki pri gostovanju presežejo pogodbene omejitve, saj dodatne cene ne smejo biti višje od veleprodajnih cenovnih kapic za gostovanje.

Medtem ko se brezplačno mobilno gostovanje v EU podaljšuje, pa se zaradi splošnih podražitev virov z današnjim dnem dražijo domače telekomunikacijske storitve pri večini slovenskih operaterjev. Podražile se bodo tako naročnine paketov mobilnih storitev kot paketov fiksnih storitev interneta in televizije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija