BOMO LETOS VSI PREJELI BOŽIČNICO? Pripravlja se tudi zakonodaja za vključevanje delavcev v lastništvo podjetja

Slovenija

Ministrstvo za delo načrtuje spremembe delovne zakonodaje, med drugim obvezno božičnico, je na torkovem posvetu Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije povedal minister Luka Mesec. O spremembah s področja evidentiranja delovnega časa pa je dejal, da ne bi bilo obvezno za vse. Novosti je napovedal še pri vodenju inšpektorata za delo.

"Mi smo z našega ministrstva predlagali, da se uvede obvezna božičnica, se pravi, to je dodaten regres. Če bo to sprejeto, bo zaposlenim to zimo izplačan regres v znesku minimalne plače," je po poročanju Radia Slovenija na posvetu v Ljubljani dejal minister.

Potem ko je posebej male delodajalce razburil osnutek sprememb zakonodaje s področja vodenja evidenc delovnega časa, ki so sicer predmet usklajevanj socialnih partnerjev v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je Mesec v torek pojasnil, da evidentiranje delovnega časa ne bi bilo obvezno za vse, temveč za tri skupine - za kršitelje, za tista podjetja, kjer je to zahteva delodajalcev ali delavskega kolektiva, in za tiste, ki jim to naloži delovni inšpektorat "za leto ali dve po ugotovljenih nepravilnostih".

Poleg tega, tako minister, pripravljajo tudi zakonodajo za vključevanje delavcev v lastništvo podjetja. "Naj vas hitro pomirim, nič ne mislimo delati prisilno. Vse to bo temeljilo na spodbudah in dobrih praksah iz tujine," je povedal.

Obetajo se še spremembe pri vodenju Inšpektorata RS za delo - v načrtu je razširjeno, tričlansko vodstvo. Podrobnosti Mesec ni predstavil, izpostavil je le, da "poanta ne bo več v širokih pregledih in navajanju statistik, temveč v targetiranju najbolj problematičnih podjetij". Avgusta je sicer po razkritju novih primerov izkoriščanja delavcev odstopil glavni inšpektor Jadranko Grlić, novega inšpektorja pa vlada še ni imenovala.

Minister za delo je na torkovem dogodku delodajalcem dejal še, da bodo kljub morebitnem nestrinjanju v njem vedno imeli sogovornika. O morebitnih ukrepih za zimo, kot sta čakanje na delo ali skrajšani delovni čas, pa je dejal, da je, kar se vlade tiče, vse na mizi. "Pogovarjamo se lahko o vsem, zaenkrat pa skrbimo predvsem za to, da draginja ljudi ne bi potiskala v revščino," je navedel.

BONUS VIDEO: Obrtniki obupani zaradi vrtoglavih cen elektrike; bodo prisiljeni v dvig cen?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .09. 2022 ob  09: 01
Ko gušter postane minister...
kokodek |  08 .09. 2022 ob  07: 08
dobički rastejo, delavci vedno bolj obubožani, tako je to!!!! delovni čas pa naj si brez izjem beležijo vsi, še poesbno dvoživke in troživke v zdravstu!!!!!
zoran13 |  07 .09. 2022 ob  20: 35
Sicer ni v popolnem kontekstu, ampak, glede na omembo besede, ki spominja na "božični čas", je potrebno povedati, da so v naših trgovinah in trgovskih centrih, na voljo že "božični okraski", toliko glede preslepitve potrošnikov in povzročanje nakupne evforije...
Glede sodelovanja delavcev v lastništvu podjetja, se pri nas v oktobru mesecu končuje 3 letno obdobje, ko smo lahko po fiksni in bolj ugodni ceni, kupili delnice zavarovalnice, ki so bile po 15,88 €. Trenutna cena delnic je 14,575 €. Kolikor bi bila cena po končanem troletnem obdobju nižja ali enaka odkpni ceni, potem bi vsi sodelujoči v delniškem načrtu zaposlenih, dobili nazaj vložena denarna sredstva. Kolikor pa bi bila cena delnic višja, potem bi dobili ustrezno število delnic po nakupni ceni 15,88 € ter še vse pripadajoče dividende, ki so bile izplačane v troletnem obdobju. Takrat pa nihče ni računal na vojno v Ukrajini in vse posledice, ki jih bo ta prinesla na delniških trgih širom po svetu...