BOLNIŠNICO ZAPUSTIL NAJMANJŠI NOVOROJENČEK NA SVETU: Tehtal toliko kot velika čebula (FOTO)

Svet

Japonski novorojenček, ki je ob rojstvu tehtal toliko kot velika čebula, je po petih mesecih v bolnišnici prejšnji teden lahko zdrav odšel domov. S tem je postal najmanjši novorojenček na svetu, ki je varno zapustil bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fantek je tehtal le 268 gramov, ko se je rodil v 24. tednu nosečnosti, potem ko je domnevno nehal rasti v maternici. Po petih mesecih v bolnišnici pa se je poredil na 3238 gramov in se normalno prehranjuje, so sporočili iz univerzitetne bolnišnice Keio. 

"Lahko samo rečem, da sem vesela, da je toliko zrasel, ker iskreno nisem bila prepričana, ali bo preživel," je dejala mama dojenčka. Zdravnik Takeshi Arimitsu, ki je zdravil nedonošenčka, pa je želel sporočiti, da je dandanes možno, da otroci zdravi zapustijo bolnišnico, čeprav se rodijo zelo majhni.

V bolnišnici domnevajo, da je deček postavil rekord za najmanjšega novorojenčka, ki so ga zdravega izpustili iz bolnišnice. Pred tem je bil rekorder fantek iz Nemčije, ki se je leta 2009 rodil težak 274 gramov. Tudi najmanjša deklica se je rodila v Nemčiji, in sicer je ob rojstvu leta 2015 tehtala 252 gramov.

Pri nedonošenčkih imajo sicer deklice boljšo možnost preživetja kot dečki. Strokovnjaki še vedno niso popolnoma prepričani, zakaj je temu tako. Domnevajo, da je stopnja preživetja povezana z razvojem pljuč, ki se pri fantkih razvijajo počasneje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija