BOJ OČETA ZA RESNICO UMORJENEGA SINA: Tako so množice ljudi znova preplavile Banjaluko! (FOTO, VIDEO)

Svet

V glavnem mestu Republike srbske, Banjaluki so se znova zbrali protestniki, ki zahtevajo "pravičnost za ubitega Davida", a protesti že preraščajo v protivladne. Policija je sicer demonstracije na glavnem mestnem trgu prepovedala, zato so se demonstranti zbrali na protestnem pohodu skozi mesto, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Protestni pohod je potekal po ulicah, na katerih se je zadnjič gibal 21-letni David Dragičević, preden je v noči na 18. marec izginil, nato pa so nekaj dni kasneje našli njegovo truplo. Njegov oče Davor meni, da so za njegovo smrt odgovorne oblasti Republike srbske, in že več mesecev protestira v središču mesta.

Medtem je nabral že precej podpornikov in njegovi protesti so prerasli v protivladne. Ko so občinski redarji v torek s pomočjo policije z glavnega trga v Banjaluki odstranili improviziran spomenik Davidu Dragičeviću, njegovega očeta Davorja in mater Suzano Radanović pa celo prijeli, je prišlo do spopadov s policijo, v katerih je bilo ranjenih več ljudi.

Davorja Dragičevića so potem izpustili, proti večeru pa so se protestniki z njim na čelu znova zbrali. Tokrat je udeležence protesta pozval predvsem k miru in k izogibanju konfrontacije s policijo.

Ljudje, ki že od pomladi na glavnem trgu  Banjaluke  terjajo resnico o umoru mladega Davida Dragičevića, so iz obrobne skupine (...) prerasli v resno gibanje, ki lahko na trg kadarkoli pripelje 30.000 ljudi. Noben preplačan jugo estradnik ne bi mogel iz tedna v teden na ulice  Banjaluke  zvabiti toliko ljudi, kot to uspe goli jezi ljudi. 

Davida so našli mrtvega 24. marca letos. Njegova smrt je bila uradno razglašena za samomor, ki naj bi ga domnevno storil, ker je bil obtožen zaradi kraje. Njegovi starši pa trdijo, da ga je umorila policija. Oblasti Republike srbske so obtožili, da prikrivajo umor, da bi zaščitili policijo. Do stopnjevanja napetosti je prišlo po tem, ko je policija prijela Dragičevića. Prijeli so tudi njegovo soprogo Suzano Radanović, mamo ubitega Davida. Dragičević je  pojasnil novinarjem, da so ga prijeli v trenutku, ko je Davidovo mamo peljal k zdravniku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija