BODOČI DIJAKI, POZOR: To je novi rok za prijavo za vpis v srednje šole in dijaške domove

Slovenija

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na spletni strani objavilo nova rokovnika za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto. Novi rok za prijavo za vpis je 11. maj, sam vpis pa bo potekal od 30. junija do 6. julija. Srednje šole bodo preizkuse nadarjenosti izvajale v prvem tednu junija.

Kot izhaja iz obeh rokovnikov, je nov rok za prijavo za vpis v srednješolske programe in dijaške domove 11. maj. Do tega datuma morajo vsi kandidati, ki se želijo naslednje šolsko leto izobraževati v srednji šoli oziroma bivati v dijaškem domu, oddati prijavnico, med njimi tudi tisti, ki se šolajo na domu, in tudi kandidati, ki še niso opravljali preizkusov nadarjenosti na srednjih šolah z izobraževalnimi programi, za katere je kot posebni pogoj vpisa treba opraviti tudi ta preizkus.

Vsak kandidat odda samo eno prijavnico za vpis, razen tistih, ki se želijo vzporedno izobraževati na programih Umetniške gimnazije, za katere so razpisana mesta za vzporedno izobraževanje. Ti oddajo prijavnico za vsak izobraževalni program posebej.

Kandidatom je prijavnica na voljo na spletni strani e-uprave. Morajo jo natisniti, izpolniti, podpisati in poslati na izbrano srednjo šolo oz. dijaški dom. Prijavnico lahko pošljejo priporočeno po pošti (brez povratnice), ali pa skenirano na elektronski naslov izbrane šole oz. doma. Če jo bodo pošiljali po elektronski pošti, na ministrstvu svetujejo, da to v vednost pošljejo tudi na elektronski naslov svetovalnih delavcev srednje šole, prijavnico za vpis v dijaške domove pa v vednost na elektronski naslov za vpis v dijaškem domu. Ob tem poudarjajo, da na prijavnici za vpis v srednje šole ni potreben podpis in žig ravnatelja osnovne šole. Kandidatom, ki so že oddali prijavnico za vpis, nove ni treba več pošiljati, saj so do sedaj prispele prijavnice veljavne in upoštevane.

Po rokovniku bodo srednje šole izvajale preizkuse nadarjenosti od 1. do 6. junija. Če kandidat preizkusa ne bo opravil, bo imel še dovolj časa, da svojo prijavo za vpis prenese na drugo izbrano šolo.

Da bi se v čim večji meri izognili fizičnim obiskom srednjih šol, kandidatom svetujejo, da v primeru, če se bodo odločili za prenos prijave, to storijo tako, da na izbrano srednjo šolo, kjer bodo imeli prvotno prijavnico, na elektronski naslov svetovalnega delavca, ki ureja vpis, posredujejo skenirano in podpisano izjavo, v kateri zaprosijo za odjavo iz programa in za prenos prijavnice na drugo šolo, kamor jo želi prenesti.

Nekatere srednje šole bodo preizkuse nadarjenosti izvedle na daljavo, nekatere tudi že v maju.

Kot izhaja iz rokovnika, bodo kandidate v primeru, da bi se prijavili v program oziroma dijaški dom s predvideno omejitvijo vpisa, o tem obvestili 26. junija popoldan (za srednje šole) oziroma 30. junija (za dijaške domove), ko bodo na spletnih straneh ministrstva objavili seznam srednjih šol oziroma dijaških domov, ki bodo vpis omejili. Spodnje meje točk prvega kroga izbirnega postopka na srednjih šolah bodo na spletni strani objavili predvidoma 6. julija popoldan.

Tisti kandidati, ki bodo prijavljeni na izobraževalni program, kjer bo omejitev vpisa in ne bodo sprejeti v prvem krogu izbirnega postopka, bodo prijavnico za drugi krog oddali na šoli, kjer so oddali že prvotno prijavnico, in sicer do 9. julija do 13. ure. Vse podrobnosti o tem, tudi prijavnico za drugi krog, bodo dobili na srednji šoli.

Vse aktivnosti prijavno vpisnega postopka, ki se bodo morale izvesti neposredno na srednji šoli ali v dijaškem domu (izvedba preizkusov nadarjenosti in vpis v srednje šole oziroma dijaške domove), bodo, če bo treba, izvedli ob zagotavljanju ustreznih zdravstvenih ukrepov, so še zapisali na ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija