BODO RIBIČI OVADILI RIŽANSKI VODOVOD? Namesto minimalnih 110 le 80 litrov pretoka na sekundo

Koper

Ribiška družina Koper je opozorila na nižji pretok reke Rižane od predpisanega in Rižanski vodovod pozvala k spoštovanju določb vodnega dovoljenja. Medtem ko ribiči razmišljajo o kazenski ovadbi, v vodovodu odgovarjajo, da pretoka ne morejo povečati, ker vode ni. Ob tem obljubljajo, da struge ne bodo izsušili.

Pretok Rižane je bil po podatkih spletne strani Agencije RS za okolje ob 9. uri na merilnem mestu pod Kubedom 80 litrov na sekundo. V vodnem dovoljenju za Rižanski vodovod piše, da mora podjetje zagotoviti 110 litrov na sekundo, je na današnji novinarski konferenci opozoril Miha Bertok iz Ribiške družine Koper.

Kot je dejal, pristojni Rižanskemu vodovodu niso odobrili zahteve za zmanjšanje ekološko sprejemljivega pretoka, prenizka pa je že zdaj določena vrednost. Opomnil je na mnenje Inštituta za vode RS, ki je v postopku izdaje vodnega dovoljenja leta 2012 predlagal 160 litrov na sekundo.

Ni izrednih razmer, ki bi dovolile zmanjšanje pretoka, je zatrdil Bertok. Zahteval je, naj dejanski pretok preverja ustrezna inšpekcija. Pripomnil je, da so do zdaj državne službe prelagale odgovornost druga na drugo.

Upravni odbor Ribiške družine Koper bo odločal o morebitni vložitvi kazenske ovadbe zoper Rižanski vodovod, je napovedal. Prepričan je, da lahko na takšen način dosežejo več, kot so s številnimi prijavami v minulih letih.

"Pitna voda je ustavna pravica, ampak za druge namene se lahko uporablja drugačno vodo," je rekel Bertok in pozval kmete ter podjetja, naj si priskrbijo in plačajo vodo iz drugih virov. Opozoril je, da vsi, ki uporabljajo vodo iz Rižane brez vodnega dovoljenja, kršijo zakon.

Na račun vodstva Rižanskega vodovoda je predstavnik ribičev izrekel še veliko ostrih besed. Med drugim je dejal, da direktor podjetja s pozivi k preselitvi rib v druge vodotoke diskreditira strokovno znanje članov ribiške družine. "Celotnega habitata ni mogoče preseliti. Ne bomo pristali na nobeno premikanje rib," je zatrdil.

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj se je na obtožbe odzval z besedami, da podjetje ni povzročilo suše, ampak je prva žrtev te suše. Kot je dejal, je hvaležen ljudem, ki so večinoma razumeli, v kakšni stiski so v podjetju v tem času. "Žal se tudi v teh časih najdejo posamezniki, ki tega očitno ne razumejo," je dodal.

Poudaril je, da je naloga javnega podjetja zagotoviti pitno vodo ljudem in da imajo čisto vest. "Iz reke Rižane ne priteče samoumevno več nič. Vse, kar priteče ali pa vzamemo, je iz njenega zaledja, podtalja, ki je omejeno. Vsak dan je tam manj vode. Vsak dan je manj jemljemo za potrebe vodooskrbe. Pri tem pa še vedno vračamo v strugo maksimalne količine, ki jih lahko damo. Te količine niso več zadostne ne za enega ne za drugega."

V strugo vsako sekundo zlijejo 50 litrov vode, vendar ta takoj ponikne. Več kot polovico vode, ki je v strugi, je tja prečrpal vodovod. Po uradnih podatkih je povprečni pretok višji, kot je bil v letih 2003 in 2012, čeprav so razmere hujše, je navedel Pregelj. "Prizadeti smo, da nas nekdo obtožuje, da bomo izsušili strugo reke Rižane. Ne bomo je. Nikoli nismo tega rekli," je poudaril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  12 .08. 2022 ob  21: 25
14
Kaj pa uboge gozdne živali, ki so v požaru umirale par kilometrov stran, ko so se gasilci na Kras po vodo vozili? Ne se zajebavat iz nas in zlivat vodo stran v suho strugo. Takoj jim zaprite pipo.
jast |  12 .08. 2022 ob  19: 41
pregelj, varčuj z vodo in se ne pogovarjaj z ribiči
jast |  12 .08. 2022 ob  19: 38
kmetje, ki se ne držijo prepovedi bi morali plačati 50 evrov po kubiku, ne pa manj kot evro, pa še kazen povrh, v strugo pa je škoda spuščati že en liter vode, saj bo na koncu zmanjkala
čipollino |  12 .08. 2022 ob  18: 28
-6
@grozny, itak, naj pocrka se vse, kar je prezivelo. Vosu.
Martin Kacur |  12 .08. 2022 ob  17: 35
11
Ta je pa ribiška. Namesto pomidorou bomo jedli ribe. Ker salsa bi bila to.
Grozny |  12 .08. 2022 ob  16: 19
12
Me zanima, koliko krat na dan se tejle "ribiči" tuširajo. Koliko sparajo z vodo. Matr, moraš bit res kreten za take izjave.

Alora, Rižanski... Da ribice ne bojo krepale in da bojo ptičke/račke lahko plavale, dajte spuščat v strugo 200l/s pa za prebivalce med 10-17 in 22-7 zapirajte vodo.

Samo da živalice preživijo!