BODO OBALNI GOSTINCI V PONEDELJEK SPLOH ODPRLI TERASE? Snack bar ostaja zaprt, "enostavno se ne splača"

Koper

Ob vesti, da se s ponedeljkom v nekaterih regijah, med drugim tudi v obalno-kraški, odpirajo terase in vrtovi gostinskih obratov, pa nekateri gostinci ostajajo skeptični. Preverili smo, ali se bodo obalne terase odprle in kaj gostincem predstavlja največjo težavo. Jim je vlada vrgla le "drobtinico"?

Vlada je na včerajšnji odločila, da se s ponedeljkom v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji znova odpirajo terase in vrtovi gostinskih obratov. To bo možno med 19. do vključno 25. aprilom med 7. in 19. uro, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Kakšni pa so odzivi gostincev?

Med prvimi se je na odločitev vlade na družbenem omrežju Facebook odzval Munib Asso Haskić iz Snack bara, ki je izpostavil, da odprtje pri zahtevanih omejitvah ni tako preprosto, kot se morda na prvi pogled zdi. "Prvo, obstaja možnost, da čez sedem dni spet zaprejo, ampak dobro, "gre nam na bolje". Vendar terase z distanco treh metrov med mizami, to pomeni, da bo v praksi ena tretjina miz uporabnih, odvisno od tega, koliko prostora imaš. Ker nekateri te možnosti sploh nimaj. Kakorkoli, za tri do štiri mize se ne odpira lokala," je navedel.

Izpostavil je tudi slabo vreme, ki goste tako rekoč "spodi" s teras. Urnik pa, vlada je namreč dovolila odprtje lokalov med 7. in 19. uro, ob naslednjem podatku zveni prav tako le malo smiseln. Kot navaja Haskić, so pri v Snack baru največ prometa naredili po trenutnem zaprtju, torej med 19. in 22. uro.

Snack bar ostaja zaprt!

Kot nam je pojasnil Haskić, so se z direktorjem odločili, da se Snack bar v ponedeljek še ne bo odprl. "Je prevelik riziko, en teden biti odprt in potem morda spet zapreti. To polovičarsko odprtje ne gre."

"Ob tem je treba upoštevati še vreme in omejen urnik. Mi bi morali zdaj toliko investirati v ponoven zagon lokala, pri tem pa bi lahko samo upali, da bomo lahko še naprej delali, da se to enostavno ne splača," je pojasnil za naš portal.

"V letu 2020 smo bili več zaprti kot odprti, to ne gre, mi moramo delati s polno paro," še dodaja. "Zaenkrat bomo še en teden počakali, če se bo situacija res umirjala. Preprosto si še več stroškov trenutno ne moremo privoščiti," je dejal. "Seveda so ljudje veseli ob odprtju teras, ampak tukaj obstaja še druga plat, za gostince to ni tako preprosto. Toliko stvari je, ki gredo lahko narobe, da se ne splača tvegati."

Dodal pa je, da ostaja odprt Nimis, kjer so do sedaj sprejemali le poslovne stranke, zdaj pa jih lahko obiščejo tudi ostali. 

"Odpiramo zelo previdno in z minimalno ponudbo"

Matjaž Božič iz Bara Museum nam je potrdil, da bodo v ponedeljek lokal odprli, a bodo delali z manjšim kadrom. "Ker ni faksa, pa tudi manj pretoka ljudi je v centru, je naših potencialnih gostov manj," je pojasnil. O pomislekih pa, da tako ali tako vedo, da bodo kmalu spet morali zapreti, "ravno to pa nas najbolj skrbi".

"Stran smo vrgli ogromno hrane, ker ji je potekel rok, zdaj bo treba vse to ponovno kupiti," še pojasni. "Tokrat odpiramo zelo previdno in z minimalno ponudbo," prizna.

Nekoliko bolj optimističen je Sašo Ambrož iz Restavracije Kamin na Belvederju. "Mi smo odprti, za poslovne obiske delamo že tri tedne," pove in dodaja, da so med bolj srečnimi, saj imajo veliko teraso.

Ta se bo s ponedeljkom odprla tudi za vse ostale goste, pojasnjuje in dodaja, da ima ta velika terasa "vse predispozicije za nemoteno kvalitetno in nič kaj preveč restriktivno delo". Zaveda pa se, da se marsikdo sooča s premajhno kvadraturo na terasi in z razmaki med mizami.

"Smo med bolj srečnimi gostinci, ki nas ti ukrepi res mogoče ne prizadenejo toliko," pojasnjuje, a ob tem dodaja, da jim ta optimizem lahko hitro poruši slabo vreme.

"Če imamo na terasi družino z otroki in se pojavi slabo vreme, kaj naj naredimo, jih pošljemo lačne domov? To je čisto en človeški faktor, ki bi moral biti v nekaterih situacijah upoštevan. Da človek lahko poje v miru," pojasnjuje.

Odprtje teras je bolj varno kot čakanje v vrsti za osebni prevzem

"Absolutno bomo odprli, ker to čakamo že praktično šest mesecev," pa je povedal Nace Šumrada Slosar iz Kavarne Triglav. "Imamo pomisleke, predvsem, zakaj se ni to zgodilo že prej," je dejal, hkrati pa izpostavil, da se bojijo ponovnega zaprtja. "To potegne s seboj kup nabave in stvari hodijo v nič".

"Dejansko pa je pod temi pogoji na razdalji strežba zagotovo bolj varna kot 'takeaway', kjer ljudje stojijo v vrsti," še dodaja. "Mi smo šli na riziko," prizna. Kot pravi so se na odprtje pripravljali že vnaprej, saj da "v dveh dneh takšnega kompleksa ni mogoče odpreti". Zato bi bili, v koliko se terase ne bi odprle, "res zelo razočarani".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  15 .04. 2021 ob  15: 05
-4
Saj ni treba, da Munib odpre, bodo pa drugi delali.