BODO DELAVCI LUKE KOPER RES OSTALI BREZ BOŽIČNICE? Tako odgovarjajo v enem izmed največjih slovenskih podjetij

Koper

Med delavci Luke Koper naj bi se šušljalo, da bodo letos ostali brez božičnice. Informacija je prišla tudi v naše uredništvo, zato smo se v koprskem pristanišču pozanimali, kakšne načrte imajo z izplačilom božičnice oziroma trinajste plače v enem izmed največjih slovenskih podjetij.

Nadrejeni naj bi glede izplačila božičnice molčali, nam je povedal bralec in kot razlog navedel nedosežene plane. A kot pravi, je to v času korone popolnoma pričakovano, kljub temu pa Luka Koper posluje 'pozitivno'. Našemu sogovorniku se zdi "smešno oziroma žalostno", da eno najmočnejših podjetij v Sloveniji "ne bi nagradilo svojih delavcev, ki so delali v tako težkih časih".

Odgovore smo poiskali v Luki Koper. Kot so nam pojasnili, odločitev še ni bila sprejeta, saj so pri njih pri odločanju o božičnicah običajno precej pozni. Odločitev naj bi bila znana sredi decembra.

Bralec pa nas je opozoril tudi, da naj bi zaradi korone luški delavci pristali na zmanjševanje delovne uspešnosti – ta dodatek naj bi sedaj prejemali na vsake štiri mesece. Kot so nam nadalje pojasnili v Luki, se plače zaposlenih zaradi posledic epidemije niso spreminjale. Kot pravijo, je družba izplačala zaposlenim krizni dodatek, skladno z določili Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

Delovna uspešnost, pojasnjujejo, je določena v kolektivni pogodbi družbe in se nanaša na rezultat uspešnosti dela posamezne organizacijske enote. Pri tem se doseganje kriterijev iz te pogodbe ugotavlja kvartalno. "Zaradi posledic epidemije na poslovanje družbe so se socialni partnerji dogovorili, da se skupinska delovna uspešnost enakomerno porazdeli med organizacijske enote," so pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .12. 2020 ob  20: 59
"Tine", ne vem,kje si ti zaposlen, smo v krutem kapitalizmu, kjer se morajo delavci še kako boriti za lastne interese
Tine |  04 .12. 2020 ob  10: 14
11
@kokodek

Tisti, ki dela, mora biti pošteno plačan. Vendar je treba razumeti, da v tem corona času, ko gospodarstvo ne dela, je treba malo drugače gledati na stvari. Ko je denar, naj se deli, ko pa ga ni, ga pač ni. So dobri in slabi časi. Mislim pa, da gre delavcem v Luki glede ja državno povprečje, dokaj dobro. Vedno se najdejo nergači in tisti, oi so vedno proti. Treba gledat tudi mali širše in ne zgolj na lastne interese.
kokodek |  04 .12. 2020 ob  08: 40
sami nevoščljivci komentirajo....po vašem naj delavci delajo zastonj in to ne samo v Luki, zastonj naj delajo v zdravstvu, policisti, gasilci, učitelji....ostali pa itak že celo leto samo ležijo na kavču in gledajo napačne tv programe.Si pa gotovo nagrado zasluži oblast za povečano rast bolnikov in smrti, še posebno pa za rastočo krivuljo pri kraji javnega premoženja.
Istriano |  04 .12. 2020 ob  07: 38
Denar za božičnice bo Luka namenila za sponsoriziranje Zlatana, da bo realiziral svoj projekt "како постати најбољи репер на свету" .
Olgo Franco |  04 .12. 2020 ob  07: 00
Zahvale za to uspesno skordinirano placno politiko gredo izkljucno Vojko Rotarju, delavskemu direktorju, novinarju, fotografu...hvala ti Vojko- prodal si delavce za interese...
Koprčan |  03 .12. 2020 ob  22: 53
-11
Ko se dvigne sindikat bodo izplačali 2 božičnici. Tako bo kot reče sindikat in nič drugače.
vseved |  03 .12. 2020 ob  20: 14
17
Pa naj dajo odpoved!
Tine |  03 .12. 2020 ob  19: 55
21
Delavci drugih podjetij so v času corona virusa ostali brez službe, ne pa da se pritožujejo, da ne bo božičnice.