BO ZNAMENITA PULJSKA ARENA PO NOVEM ZATEMNJENA? Nov zakon bi lahko v temo ovil številna hrvaška mesta

Istra

Na Hrvaškem s 1. aprilom stopajo v veljavo zakonski predpisi, po katerih mora biti svetloba usmerjena na javne površine, vendar ne proti stanovanjskim prostorom, zgradbam ali nebu. Svetlobni žarki ne smejo biti usmerjeni niti na površino morja, reke ali jezera, spomeniki in javne institucije pa ne smejo biti osvetljeni izven svoje površine. Javna razsvetljava v mestih bo morala po novem svetiti z močjo 3000 kelvinov, namesto dosedanjih 4000 kelvinov.

Glede na to, da je vse našteto v praksi skorajda neizvedljivo, je ena od možnosti, da se svetlobo na javnih površinah enostavno ugasne, navaja portal Glas Istre. To se sicer ne bo zgodilo prvega aprila, saj obstaja pravilnik o uporabi zakona, zatem pa bodo mesta in občine sprejele predpise o reševanju težave svetlobnega onesnaženja na svojem terenu. 

Stroga uporaba novega zakona o zaščiti pred svetlobnim onesnaževanjem bi lahko zatemnila številna hrvaška mesta, vključno s Puljem. Javno razsvetljavo, ki osvetljuje puljsko areno, žerjave ladjedelnice Uljanik, Zlata vrata ali okolico katerega koli hotela, bo treba namreč zmanjšati ali popolnoma ugasniti. Kazni kršiteljem bodo predpisovali inšpektorji okoljskega ministrstva ali komunalni redarji, še piše portal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija