BO PATER RUPNIK MORAL ZAPUSTITI RIM? Primoran naj bi se bil preseliti v dom za starejše duhovnike

Svet

Jezuitski duhovnik in umetnik, pater Marko Rupnik, ki ga obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab redovnic, naj bi moral po informacijah predstojnika jezuitov v Sloveniji Mirana Žvanuta zapustiti Rim. Po poročanju tednika Reporter se bo moral preseliti v dom za starejše duhovnike v Milanu.

Jezuitska skupnost v Centru Aletti, ki ga je do nedavno vodil Rupnik, bo po Žvanutovih navedbah razpuščena, kako bo s prihodnostjo samega centra, pa ne ve, je dopoldne pojasnil za STA. Informacijo, da bo jezuitska skupnost v Centru Aletti razpuščena, je za STA popoldne zanikal Rupnikov nadrejeni, delegat mednarodnih hiš v Rimu Johan Verschueren. Zanikal je tudi govorice, da bo razpustil sam Center Aletti. "To je preprosto nemogoče. Center Aletti je pod cerkveno oblastjo rimskega vikariata," je zapisal.

Navedel je še, da ima Rupnik "samo enega glavnega predstojnika" in to je on. "Zadevo obravnavam v mejah, ki jih določa cerkveno pravo, in ne komentiram dosedanjega postopka," je zapisal.

Po informacijah tednika Reporter, ki je sicer prvi poročal o informacijah o premestitvi Rupnika, naj bi se Rupnikova sodelavca, pater Ivan Bresciani in pater Andrej Brozovič vrnila nazaj v Slovenijo, kar pa Žvanut zanika. Kot pravi, se to po njegovih informacijah ne bo zgodilo.

Rupnik naj bi namreč pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.

Rimska škofija pa je po nedavnem poročanju italijanskih medijev začela preiskavo obtožb zoper Rupnika. V preiskave naj bi bila vključena tudi mozaična delavnica rimskega Centra Aletti. Preiskavo je odredil papežev namestnik za rimsko škofijo, kardinal Angelo De Donatis.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija