BO NOVO DOGNANJE SPREMENILO NAČRT CEPLJENJA? Emin odbor je odločitev sprejel na podlagi dodatnih študij

Slovenija

Evropska agencija za zdravila (Ema) je včeraj sporočila, da je mogoče cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, v običajnem hladilniku hraniti tudi en mesec. Doslej so ga lahko na temperaturi od dve do osem stopinj Celzija hranili samo pet dni. Ta odločitev bo močno vplivala na načrtovanje cepljenja, so zapisali.

Neodprto vialo cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech bo tako mogoče, potem ko jih bodo vzeli iz shranjevanja pri zelo nizkih temperaturah, hraniti 31 dni namesto pet, je Ema zapisala na svoji spletni strani.

Večja fleksibilnost pri shranjevanju in ravnanju s cepivom bo po pričakovanjih močno vplivala na načrtovanje in logistiko pri cepljenju v Evropski uniji, so dodali.

Pojasnili so, da je Emin odbor za človeška zdravila odločitev sprejel na podlagi dodatnih študij o stabilnosti cepiva, ki sta jih predložili podjetji.

To so potrdili tudi v nemškem BioNTechu. "Sprememba pogojev shranjevanja temelji na novih podatkih o študiji o stabilnosti, ki je potrdila ohranitev kakovosti proizvoda 31 dni," so navedli po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

To visoko učinkovito cepivo, ki temelji na tehnologiji mRNK, je sprva veljalo za zelo zahtevno, saj ga je bilo treba shranjevati pri zelo nizkih temperaturah. Ema je nato marca sporočila, da je shranjevanje možno tudi v običajnih farmacevtskih zamrzovalnikih. Kasneje je odobrila še kratkotrajno shranjevanje v hladilnikih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  18 .05. 2021 ob  14: 50
-1
Obicajnem hladilniku? Kaj ima skupnega hladilnik z ljudskimi obicaji?