BO MARKOVIMA STARŠEMA USPELO DOSEČI PRAVICO NA VIŠJEM SODIŠČU? "Nič več me ne more presenetiti"

Koper

Ljiljana in Mirko Matešić, ki sta septembra 2015 v tragični prometni nesreči v Sergaših izgubila svojega edinca, sta vendarle dočakala, da so se kolesja sodstva pričela premikati. Po tem, ko sta bila primorana vložiti zasebno tožbo zoper povzročitelja nesreče, bo v četrtek, 11. februarja, senat višjega sodišča po enem letu čakanja vendarle zasedal o njuni pritožbi na razsodbo koprskega okrožnega sodišča.

Do tragične nesreče je prišlo 17. septembra 2015 v naselju Sergaši pri Kopru. V večernih urah je italijanski državljan Michele Puissa med prehitevanjem trčil v skuter 18-letnega Marka Matešića. Trk je bil tako silovit, da je Marka odneslo z motorja, zaradi hudih poškodb pa je nekaj ur kasneje umrl v izolski bolnišnici.

Po boleči izgubi sina edinca sta Matešićeva doživela še en šok. Tožilstvo se je odločilo, da Puisse ne bo kazensko preganjalo, zato sta bila primorana vložiti zasebno kazensko tožbo zoper povzročitelja prometne nesreče, v kateri je njun sin izgubil življenje. A sta ponovno doživela razočaranje. Okrožno sodišče v Kopru je Puisso namreč oprostilo. "Najbolj me je razočarala razsodba sodnice, da Puissa ni kriv zaradi zmanjšane vidljivosti. To, da je prehiteval pri polni črti, da je vozil prehitro, očitno ni pomembno. Sodišče je z razsodbo, da ni kriv, sporočilo, da je vse to dovoljeno," se razočarano spominja Markova mama Ljiljana.

V četrtek bo zasedal senat višjega sodišča

Lanskega oktobra je minilo že pet let odkar Matešićeva po sodiščih iščeta pravico za svojega sina. V četrtek ju čaka zasedanje senata višjega sodišča, ki bo obravnaval njuno pritožbo na oprostitev Puisse. Na ta dan čakata že več kot eno leto. "Od decembra 2019 čakamo na zasedanje senata. Skozi celo leto se niso nič javljali, po tem, ko smo našo zgodbo objavili v medijih, pa so se nam kar hitro oglasili, lanskega decembra. Sprva so zaradi koronavirusa hoteli zasedati brez naše prisotnosti, a na to nismo pristali. Kar malo presenečena sem bila, da so obravnavo nato razpisali že za februar," pojasnjuje Matešićeva.

Kot pravi ne goji več nikakršnih pričakovanj: "Iskreno rečeno, ne pričakujem nič, ne verjamem nič. Ne vem, ali je to obrambni mehanizem, ker sem bila že tolikokrat razočarana. Padaš in padaš po koprskem sodišču in na koncu ugotoviš, da boš moral zamrzniti vse v sebi, da greš lahko dalje, se boriš. Po petih letih krivic nimam nobenih pričakovanj, nič več me ne more presenetiti." Ljiljana se bo zato "pustila presenetiti": "Če bo rezultat negativen, ne bom presenečena. Bolj me bo presenetil pozitiven rezultat."

Ljiljana Matešić s sinovim portretom

Senat višjega sodišča bo v četrtek sicer zasedal, a za razsodbo ima nato še 30 dni časa. Na mizi je nekaj možnosti: višji sodniki lahko pritožbo družine Matešić zavrnejo, zadevo lahko vrnejo v ponovno sojenje na prvo stopnjo, lahko pa tudi sami določijo, kakšna bi morala biti razsodba zasebne kazenske tožbe Matešićevih zoper Puisso.

Ljiljana Matešić: "Nič več me ne more presenetiti"

Čeprav je brez pričakovanj pa Ljiljana upa, da Piussi ne bodo "gledali skozi prste, ker je v prometni nesreči, ki jo je povzročil sam, ostal brez noge". Spomnimo, da je Tržačan Michele Puissa 28. maja 2020 na Šmarski cesti izgubil oblast nad motorjem in se huje poškodoval. Policisti so tedaj ugotovili, da je vozil brez vozniškega dovoljenja, motor pa ni bil registriran. "Upamo, da njegova nesreča ne bo botrovala odločbi, ker ko smo ga bremenili za uboj iz malomarnosti v prometu, nismo smeli proti njemu uporabiti nobenih dokazov, kaj je on počel v Italiji, kjer ima zajetno kartoteko," pravi Matešićeva, ki od vsega začetka opozarja, da gre za "v prometu zelo nevarnega človeka".

Svojo zgodbo, trpljenje, ki jo spremlja že več kot pet let in boj, ki ga z možem bijeta po sodiščih, nam je podrobneje opisala malo po peti obletnici Markove smrti. Njenim besedam lahko prisluhnete v spodnjem videoposnetku.

Pogovor z Ljiljano Matešić from Regional Slovenija on Vimeo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi  |  10 .02. 2021 ob  21: 03
SRAM JE LAHKO TE SODNICE IN SODNIKE!

SLOVENIJA RAJ ZA KRIMINAL!
alfa |  09 .02. 2021 ob  14: 22
37
sodnico je lahko sram za takšno oprostitev...me pav zanima kako bi se ona odzvala če bi se šlo za njenega otroka še posebno,če bi bil edinec,čeprav število rojenih otrok ni merilo saj je vsak unikat zase...groza.