BO KITAJSKA REŠEVALA KONFLIKT V UKRAJINI? "Ni nemogoče, da bi lahko nastopila kot posrednica za mir"

Svet

Namestnik ukrajinskega zunanjega ministra in nekdanji ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik je danes dejal, da "ni nemogoče", da bi Kitajska prevzela vlogo posrednice pri doseganju miru v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Kitajci seveda zasledujejo lastne interese. Vendar menim, da sta pravična in mirna rešitev ter konec sovražnosti [v Ukrajini] bolj v skladu z interesi Pekinga kot pa ta ogromen potres brez konca za celotno svetovno ureditev," je danes povedal v pogovoru za nemško medijsko skupino Funke.

Nedavni telefonski pogovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom - prvi po začetku vojne pred nekaj več kot 14 meseci - je bil "velik korak naprej pri krepitvi naših odnosov s Kitajsko in končanju ruske agresije", je dodal Melnik.

Namestnik ukrajinskega zunanjega ministra je poudaril še, da je za Kijev nujen pogoj umik vseh ruskih enot z zasedenih ozemelj, poroča dpa. Kitajsko stališče o politični rešitvi konflikta v Ukrajini namreč ne poziva k absolutnemu umiku Rusije z območij, ki jih je zasedla v zadnjem letu, niti s polotoka Krim, ki si ga je priključila leta 2014. Navsezadnje se "hudič skriva v podrobnostih", je ob tem dejal Melnik.

Februarja je Kitajska predstavila mirovni načrt za rešitev konflikta v Ukrajini, v katerem je v 12 točkah med drugim pozvala k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvarila pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv Zahoda na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije. Po besedah generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga pa Peking ni verodostojen za posredovanje v konfliktu tudi zato, ker ruske invazije ni obsodil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija