BLOUDKOVE NAGRADE ZA 2023: Kdo so prejemniki najvišjih državnih priznanj za šport?

Slovenija

Bloudkove nagrade za leto 2023 so danes prejeli smučarski skakalec Anže Lanišek za vrhunski mednarodni športni dosežek, trojica pa za življenjsko delo v športu, to so Janez Penca, Vojko Orel in Franc Ekar. Poleg štirih nagrad je odbor podelil tudi deset plaket za življenjsko delo v športu, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa in za pomemben tekmovalni dosežek.

Bloudkove nagrade, najvišja državna priznanja za šport, so za leto 2023 danes prejeli smučarski skakalec Anže Lanišek za vrhunski mednarodni športni dosežek, trojica pa za življenjsko delo v športu, to so Janez Penca, Vojko Orel in Franc Ekar, nekdanji predsednik Planinske zveze Slovenije. Poleg štirih nagrad je odbor podelil tudi deset plaket, ki so jih dobili za življenjsko delo v športu Franc Hočevar, Matjaž Jemec, Zdenko Mikulin, Danilo Vladimir Sergaš, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa organizacijski odbor maratona treh src ter Zvone Dežnak, Edvard Hafner, Samo Masleša in Janez Slatinšek, za pomemben tekmovalni dosežek pa Vita Lukan.

Na 59. podelitvi, ki je bila na Brdu pri Kranju, sta navzoče pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, med gosti je bil tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjo Bobinac

Poročilo Bloudkovega odbora je podal predsednika in vrhunski alpinist Viktor Grošelj. Do razpisnega roka je na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj prispelo 60 vlog za 50 nominirancev.

"Zadnja štiri leta, letos Bloudkov odbor v sedanji sestavi zaključuje svoj mandat, je bilo iz leta v leto izbor težji. Prav zaradi izjemnega razvoja slovenskega športa ter posledično vrhunskih dosežkov, tako pomembnih za Slovenijo, smo se člani odbora, potem ko nam je uspelo povečati denarni sklad in ga izenačiti s skladom za najvišja priznanja na področju kulture, vztrajno ukvarjali še z dvema drugima zakonodajnima pobudama," je povedal Grošelj. Prva je bila, da se v letu OI število nagrad lahko poveča za vse prejemnike olimpijskih medalj, tudi za tiste, ki v preteklosti Bloudkove nagrade še niso prejeli. 

Odbor v tej sestavi bo športnicam in športnikom, ki bodo po novem zakonu Bloudkova nagrade prejeli za nazaj, te podelil na posebnem dogodku v tem letu.

"Druga sprememba, za katero se zavzemamo, pa je, da naj Bloudkova nagrada vsem prejemnikom prinaša enako priznanje in zakonske pravice, ne glede na obrazložitev, zakaj so jo prejeli. Bloudkova nagrada bo le tako ostala enaka in nedeljiva. To je tudi njen namen, pomen in veličina," je poudaril Grošelj.

Priznanja prinašajo tudi finančni dodatek, za nagrado v višini okrog 11.000 evrov. Športnik, nosilec Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek, pa je upravičen tudi do posebnega dodatka k pokojnini. A slednje sedaj še ne velja tudi za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa, ki je tretja utemeljitev nagrade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  11 .02. 2024 ob  20: 04
Čestitke vsem nagrajencem, kapo dol. Vse nasprotno pa Bobincu.