BI SODELOVALI V RAZISKAVI? Povezana je s kefirjem, trajala bo osem tednov

Koper

V okviru projekta "Po kreativni poti do praktičnega znanja" bodo na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem izvedli klinično študijo, s katero želijo ugotoviti, ali ima redno uživanje kefirja vpliv na zdravje.

Raziskavo, ki bo trajala osem tednov, bodo izvedli v sodelovanju s podjetjem Kele&Kele, ki ima v lasti Mlekarno Krepko iz Logatca.

Tradicionalni kefir nastaja iz mleka s pomočjo žive kefirjeve kulture, kefirjevih zrn. Kultura uživanja fermentiranih mlečnih izdelkov se zaradi pozitivnih učinkov na zdravje ohranja že stoletja. Z raziskavo vpliva rednega uživanja kefirja bodo spremljali lipidni profil, serumsko koncentracijo glukoze, antioksidativni učinek, protivnetno delovanje in prepustnost črevesne stene pri zdravih posameznikih z indeksom telesne mase nad 25 kg/m2.

V raziskavo bodo vključili 30 zdravih preiskovancev z indeksom telesne mase nad 25 kg/m2, predvidoma 15 moških in 15 žensk).

Indeks telesne mase (ITM) si izračunamo tako, da telesno maso (v kg) delimo z višino (v m) na kvadrat.
Primer 1: 80 kg moški z višino 1,9 m ima ITM 80/(1,9)2=22,2kg/m2 – torej ta gospod ni primeren za raziskavo;
Primer 2: 75 kg ženska z višino 1,65m ima ITM 75/(1,65)2=27,5kg/m2– gospa je primerna za raziskavo.
Preiskovancem bodo v času trajanja raziskave merili biokemijske kazalnike glukozne homeostaze, lipidnega profila, prepustnosti črevesne stene, vnetja in oksidativnega stresa, krvni tlak ter sestavo telesa in bazalni metabolizem.

Raziskava, ki se bo pričela predvidoma sredi aprila, bo trajala osem tednov, pri čemer bodo sodelujoči tri tedne poleg običajne prehrane uživali kefir Krepko (250 mL/dan).

Če ste ljubitelj kefirja, vsa vabijo k sodelovanju. Podrobnosti boste izvedeli ob prijavi, ki jo lahko opravite na tem naslovu: ana.petelin@fvz.upr.si.

Deli novico: