BI PRETNAR OBALNO-KRAŠKO REGIJO PUSTIL RDEČO? "Največja neumnost je, da bodo cepljeni lahko hodili na dopuste in imeli koncerte"

Koper

Današnji dan bo ključen za prebivalce obalno-kraške regije. Vlada bo namreč ponovno pretresala ukrepe, znana pa naj bi bila tudi odločitev, ali se bo ta regija iz rdeče obarvala v oranžno, kar bi pomenilo tudi sprostitev nekaterih ukrepov. Z mikrobiologom dr. Gorazdom Janezom Pretnarjem, ki epidemiološko situacijo redno komentira na družbenih omrežjih, smo se pogovarjali o njegovih predlogih. 

Pri odločanju, ali naj obalno-kraška regija postane oranžna, bi se zanesel na zadnje izsledke Nacionalnega inštituta za biologijo, ki opravlja meritve koncentracije novega koronavirusa v Čistilni napravi Koper. "To bi si vzel kot osnovo," je pojasnil.

Kot pravi, pa bi pri sprejemanju te odločitve upošteval tudi razmerje med številom novih različic virusa in stare različice, ki smo jo dobili lani spomladi. "Ti trije podatki bi morali biti ključni, naslednja stvar pa je vedenjski vzorec," nadaljuje mikrobiolog.

dr. Gorazd Janez Pretnar

Po njegovih opažanjih, ki jih je sicer že večkrat izpostavil, se Koprčani vseh preventivnih ukrepov niso ravno držali.

"Ko smo morali imeti zunaj maske, se jih je mogoče držalo deset ali 15 odstotkov, prav tako so se posamezniki, predvsem mladi, zvečer še vedno družili na javnih mestih. Potem pa imamo še ta nesrečen protest "otrok ne damo, hočemo šolo," kjer je bil raznos virusa učinkovit," pojasnjuje Pretnar.

Prosili smo ga tudi za pojasnilo dveh njegovih zapisov na Facebooku.

NASVET! SVETOVALNA EKIPA NI VEČ DOVOLJ. NASTOPIL JE ČAS ZA RESNE RAZISKAVE BREZ NJIH ZGOLJ UGIBAMO.

Objavil/a Gorazd Janez Pretnar dne Sobota, 13. marec 2021

Na omenjeni zapis je Pretnar dejal, da se je v času od objave zapisa, ravno to zgodilo. "Prišlo je do povezave med NLZOH in kolegi s kliničnega centra, z nakupom novega sekvinatorja, s katerim bodo bistveno hitreje iz pozitivnih testov ugotavljali, katere različice so prisotne v slovenskem prostoru," je pojasnil. Kot pravi, je bil s tem narejen prvi korak, želi pa si več raziskav. "Ena takšna je bila spomladi, ki jo je vodil prof. dr. Miroslav Petrovec z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, a je zmanjkalo kadra, da bi jo speljali naprej," pove.

"Teči pa bi morale tudi druge raziskave. Zdaj je tako, da je nekaj ljudi že cepljenih, nekateri pa so okužbo že preboleli. Zanimivo bi bilo videti, katera protitelesa imajo in kakšni so dnevni ritmi produkcije teh protiteles in njihova nevtralizacijska sposobnost," je prepričan Pretnar.

"A za to bi moral nekdo dati pobudo, sestaviti raziskovalno skupino, ki bi paralelno sledila, kaj se v resnici dogaja in po raziskavi ponuditi pomoč svetovalni skupini," še pojasnjuje.

Razlog, da tega pri nas ni, vidi v "problemu, ki se vleče že zadnjih 30 let". Kot pravi Pretnar, so se v teh letih "vse vlade do znanosti vedle zelo mačehovsko".

NOV PROBLEM, POVEČEVALO SE BO ŠTEVILO CEPLJENIH ATIPIČNIH PRENAŠALCEV. REŠITEV, ZANJE MORA VELJATI ISTO KOT ZA NE CEPLJENE.

Objavil/a Gorazd Janez Pretnar dne Sobota, 13. marec 2021

Kot pojasnjuje Pretnar, se "v mirnem času" cepimo preventivno, "zdaj pa se cepimo sredi epidemije in večina, tudi zaposleni na ministrstvu, so se izrazili, kot da je s tistim, ki je cepljen, vse v redu". Pretnar poudarja, da temu ni tako, saj se namreč tudi cepljeni in tisti, ki so okužbo preboleli, lahko okužijo.

"Vsi tisti, ki so cepljeni, bi morali enako spoštovati vsa pravila," poudarja in dodaja, da je "največja neumnost pri tem, da bodo cepljeni lahko hodili na dopuste in imeli koncerte". Ravno na ta način se, po njegovih besedah, virus še naprej širi. "Cepljenje je zaščita pred hudim zbolevanjem," je pojasnil.

Kaj predlaga? "Ljudem bi bilo treba preprosto razložiti: kljub temu, da ste preboleli ali cepljeni, ste lahko prenašalci, zato vas vljudno prosimo, držite se enakih ukrepov, kot veljajo za ostale," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
dr. Gorazd |  20 .03. 2021 ob  05: 27
Prodan facebook doktor, ki misli, da nekaj ve.
kokodek |  18 .03. 2021 ob  11: 32
v kanalizaciji so odkrili plemenitisev
Pretnar |  17 .03. 2021 ob  19: 51
-4
kontinentalec rad jadra, strokovnjak iz kavča, priseljen na obalo, da opravlja božje poslanstvo


prišu v rdeči koper, da pokristjani nas pogane

reši nas te kuge z imenom Kitajski Virus
 |  17 .03. 2021 ob  17: 16
magik@, bom zelo prizanesljiv, zato samo eno in edino vprašanje:"kdo si ti in s kakšnim argumentom ali kompetencam se postavljaš nad druge in jim soliš pamet"? Ne ti, ne Pretnar nista iz stroke, ki bi lahko presojala, kaj je dobro in kaj ne v času epidemije!
ojoj |  17 .03. 2021 ob  15: 28
-6
@magik, kaj bolj očiten pa ne moreš biti? Počakaj galebčka pa bo tema za komentirat. @hribi, da ne bereš ne verjameš, tudi taki obstajajo, žal. Lp
hribi |  17 .03. 2021 ob  14: 33
10
@magic
Vsi tvoji komentarji so v sozvočju s SDS. Resno mislim, da si tukaj samo zaradi tegaj, da braniš tvojega šefa. Kakšen komentar pa si želiš, da napišem? Da podpiram vladni ukrep, ka je Obalno-kraška regija kljub izpolnjevanju pogojev za omilitev ukrepov ostaja v rdeči fazi?
magik |  17 .03. 2021 ob  14: 16
-11
Ni kaj....kot vedno doslej, tudi tokrat lahko samo potrdim temu, kar pravi dr. Pretnar.

Navadno se ne zmenim za nekonstruktivne nergače in napadalno agresivne posameznike, a tokrat naj bo izjema:
- Ištrijan....do odgovora na tvoje vprašanje je boš prišel v zgoraj napisanem članku
- hribi ... dobrodošla sprememba bi bila, če iz tvoje tipkovnice začnejo prihajati dobronamerni komentarji
Obala1 |  17 .03. 2021 ob  14: 16
16
Mikrobiolog ali virolog ? Danes imamo kup nastopačev in egocentrikov v vojni za pozicijo in denar ( ker če nekomu ni jasno tam gor se trenutno obračajo veliki zneski $ )...in en kup psihopatov ki iščejo vsak izgovor, da zaprejo narod
Ištrijan |  17 .03. 2021 ob  13: 34
Če je torej tako rekoč isto ali si cepljen ali ne, zakaj bi se nekdo podvrgel zelo vprašljivim cepivom in dopuščal, da na njem izvajajo genski inženiring?!
hribi |  17 .03. 2021 ob  12: 16
14
Ta se vedno ima travme, da je v Ljubljano šel dr. Metadon in ne on.