BEZOVICA: Država naj se zgane, gre vendar za življenja ljudi!

Zadnje čase od oblasti poslušamo samo še o tem, kako ni denarja. Ni denarja za vojake, ni denarja za sanacijo mostov in ne nazadnje ni denarja za Bezovico. Vas, ki vse bolj trepeta zaradi grozeče gmote kamenja, je ujetnica splošnega varčevanja, čeprav so v igri človeška življenja. 

Od včeraj je vsem jasno, da je vrag vzel šalo. Plazovi in rušenje kamenja so vse bolj pogosti, vse bolj siloviti, povrh vsega pa imajo vedno bolj prosto pot, saj so drevesa, ki bi lahko ustavila plazenje, že povsem porušena.

10-tonska skala je le še cca 10 metrov od ceste, kar pomeni 20 metrov od prve hiše v vasi. Približno 20 metrov nad to skalo pa sta še dve 30-tonski. Zadevo si ogledujejo geologi, civilna zaščita, policija itd. A plazenje lahko le opazujejo, čas pa bi bil, da nekdo ukrepa. K temu je urgentno pristopila Mestna občina Koper, ki se, kot kaže, edina zaveda nevarnosti in išče hitre rešitve.

Mestni svet je že minuli teden odobril sredstva za hitro posredovanje, vse kaže, da bo zgrajen lovilni nasip. Pri tem pa se poraja več vprašanj. Ali bo ta nasip res zdržal nekaj tisoč kubičnih metrov gmote skalovja? Kdo si bo po zadnjih dogodkih sploh upal na brežino sanirati plaz, zavedajoč se, da se vsakih nekaj ur odtrže kakšen kamenček ali kamen? Predvsem pa, kje je država?

Kako in kdaj misli ukrepati oziroma zakaj še ni? Se mora res zgoditi najhujše? Mora skala res “prečkati” cesto in odnesti eno hišo, da se bodo ljubljanski birokrati predramili in dejali: "Sedaj pa je res čas, da nekaj naredimo?"

A država trenutno, kot že zapisano, nima denarja. No, nima ga za Bezovico in njene prebivalce. Ima ga za slabo banko, za TEŠ 6 in podobne eskapade. Čeprav je prav država tista, ki ob naravni nesreči mora prevzeti glavno breme sanacije. Tako so Bezovičani prepuščeni strahu in bolj kot ne dobri volji Mestne občine Koper. Vsaj ta je pokazala, da ji ni vseeno. Pa vendar, bo to dovolj, ali bomo naslednjič iz Bezovice morali poročati o žrtvah?

Deli novico:

mačeha |  28 .01. 2014 ob  11: 36
to je še en dokaz koliko se ta ''država'' zavzema za svoje državljane!