BEOVIĆEVA IN FAFANGEL BOSTA MORALA MARSIKAJ POJASNITI: Janše pred komisijo danes ne bo

Slovenija

Preiskovalna parlamentarna komisija, ki se ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, bo danes začela zaslišanja. Pred komisijo se bodo zvrstili Ivan Eržen, Bojana Beović, Mario Fafangel in Maja Sočan. Kot priča je vabljen tudi premier Janez Janša, ki pa se današnje seje ne bo udeležil in se bo opravičil, so navedli v njegovem kabinetu.

Ivan Eržen bo pred komisijo nastopil kot izvedenec, kot priče pa so na sejo med drugim vabljeni nekdanja vodja svetovalne skupine za covid-19 in zdaj vodja svetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Beovićeva, v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Fafangel in epidemiologinja Maja Sočan. Vsi so za STA potrdili, da se bodo zaslišanj udeležili.

Kot priča je pred komisijo vabljen tudi Janša. V LMŠ so sicer v četrtek popoldne potrdili, da predsednik komisije, njihov poslanec Robert Pavšič glede udeležbe prič še ni prejel nobenega opravičila. A so v Janševem kabinetu za STA pojasnili, da bo svojo neudeležbo še pred sejo opravičil.

Komisija je sicer sredi junija zaključila sklop pripravljalnih preiskovalnih dejanj, v okviru katerih je pridobila veliko dokumentacije, zdaj pa bo začela dokazni postopek, torej zaslišanja. Kot je tedaj pojasnil Pavšič, nekatere stvari iz pridobljene dokumentacije "že navzven kažejo, da je bilo upravljanje epidemije zelo sporno predvsem s političnega področja".

Parlamentarna preiskava za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo in blaženjem njenih posledic, je bila ustanovljena oktobra lani na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB. Zajema pa čas vlade Janeza Janše do razširitve obsega preiskave, in sicer 29. marca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .07. 2021 ob  15: 52
zadnja novica : ni prisoten, ker ni dvignil pošte, vendar opravičilo je: pošta se je izgubila med vsiljivimi reklamami za sadni jogurt
kokodek |  02 .07. 2021 ob  09: 24
premie bo gledal od doma in direktno komentiral preko twiterja