BDP JE BIL LANI MANJŠI ZA 5,5 ODSTOTKA: Februarja na letni ravni deflacija, na mesečni rast cen

Slovenija

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je lani po prvi oceni statističnega urada zmanjšal za 5,5 odstotka. Februarja so se cene življenjskih potrebščin v letni primerjavi znižale za odstotek, k deflaciji pa so največ prispevale nižje cene naftnih derivatov. Na mesečni ravni so se cene predvsem zaradi dražjih počitniških paketov in naftnih derivatov zvišale, inflacija je bila 0,3-odstotna.

BDP lani po prvi oceni realno upadel za 5,5 odstotka 

Občutno se je zmanjšala domača potrošnja, k padcu gospodarske aktivnosti je prispevalo tudi zmanjšanje zunanjega povpraševanja. V zadnjih treh mesecih leta je bil medletni padec BDP 4,5-odstoten. Po prvi oceni je BDP v tekočih cenah v letu 2020 znašal 46,3 milijarde evrov, kar je nominalno 4,3 odstotka manj kot v letu 2019. Realno se je zmanjšal za 5,5 odstotka, so sporočili iz statističnega urada.

Domača potrošnja se je lani zmanjšala za 6,5 odstotka, k čemur je v veliki meri prispevalo zmanjšanje potrošnje gospodinjstev (za 9,8 odstotka). Zmanjšalo se je tudi zunanje povpraševanje, in sicer se je izvoz zmanjšal za 8,7 odstotka, uvoz pa za 10,2 odstotka. Izrazito sta upadla izvoz in uvoz storitev, za okoli 20 odstotkov, medtem ko je bil padec obsega menjave blaga blažji - izvoz blaga je upadel za 5,6 odstotka, uvoz pa za 8,9 odstotka.

Zunanjetrgovinski presežek je bil konec leta 2020 visok, znašal je 4,6 milijarde evrov, in se je glede na leto 2019 še povečal. Skupaj je bilo v letu 2020 v Sloveniji zaposlenih 1.036.600 oseb, kar je odstotek manj kot leto prej. Največ oseb je izgubilo delo v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v predelovalnih dejavnostih in v gostinstvu.

Februarja na letni ravni deflacija, na mesečni rast cen 

Naftni derivati so se februarja letos glede na enak lanski mesec pocenili, njihove nižje cene pa so k deflaciji na letni ravni prispevale pol odstotne točke. Goriva in maziva za osebna vozila so se pocenila za 10 odstotkov, tekoča goriva pa za 3,6 odstotka. Deflacijo je februarja sicer za 0,2 odstotne točke ublažila 5,3-odstotna podražitev tobaka.

Mesečna inflacija je bila medtem v največji meri posledica višjih cen počitniških paketov in naftnih derivatov. Počitniški paketi so se podražili za 8,9 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila za 3,9 odstotka, tekoča goriva pa za 2,9 odstotka. Podražitve počitniških paketov in naftnih derivatov so mesečno inflacijo zvišale za po 0,2 odstotne točke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija