ASTRAZENECA NAJ BI V SLOVENIJO DOBAVLJALA DO KONCA LETA: Če ne precepimo dovolj ljudi, nas čaka kisla, hladna in covidna jesen

Slovenija

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je danes ob obisku celjskega cepilnega mesta zatrdil, da bo AstraZeneca cepivo Sloveniji dobavljala do konca leta. Danes bo šlo v cepilne centre po državi skupno 14.300 odmerkov tega cepiva, prihodnji teden 14.600, zadnji teden maja pa 65.000 odmerkov.

Kacin je v izjavi za medije povedal tudi, da dodatnih naročil cepiva AstraZenece ne bo, ker je Evropska komisija šla v sodno izterjavo že dogovorjenih odmerkov cepiva, kar za Slovenijo pomeni 1,4 milijona odmerkov.

Ocenil je tudi, da je dobava cepiva AstraZenece v Slovenijo zelo osiromašena, zato večji del naročenih odmerkov še nismo prejeli. Po njegovih besedah ne drži informacija, da cepiva AstraZenece od junija ne bo več.

"Zavedamo se, kako je ranljiva država pri cepljenju, če je odvisna samo od enega cepiva. Treba je imeti na voljo več cepiv. Za prihodnje leto se že pogovarjamo, da bi imeli zadosten nabor cepiv, vse države pa si želijo, da bi imele štiri vrste cepiva," je dejal Kacin.

Dobavitelj drugega vektorskega cepiva Janssen po Kacinovi oceni stabilizira dobavo svojega cepiva in trenutno v Slovenijo tedensko dobavlja 6000 odmerkov. Pred odobritvijo Evropske agencije za zdravila so tudi nove vrste cepiva, ki pa jih v Sloveniji ne bo pred jesenjo.

Dejal je tudi, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja kampanjo glede cepljenja, ki jo bo pognal v teh dneh. V kampanji pa bo inštitut prebivalce Slovenije pozval k cepljenju s cepivom AstraZenece, saj se je pri ljudeh pojavil strah zaradi strdkov, ki naj bi jih povzročalo to cepivo.

Ocenil je, da je treba pravočasno precepiti zadostno število odraslih, da nas ne bo doletela kisla, hladna in covidna jesen.

Po Kacinovih besedah je trenutno na zdravljenju zaradi covida-19 na intenzivnih oddelkih po državi veliko mlajših oseb. Te osebe so osem let mlajše od oseb, ki so jih zdravili v prvem valu epidemije, a ležalna doba je ostala enaka. Mlajše generacije so tiste, ki zdaj zbolevajo, zato jih je treba čim prej cepiti, je opozoril Kacin.

Po njegovi oceni je bilo doslej v Sloveniji cepljenih 30 odstotkov odraslih, z veliko udeležbo ljudi pa je junija mogoče doseči 60-odstotno precepljenost odrasle populacije.

Glede nacionalne aplikacije za prijavo na cepljenje je dejal, da je to tretji digitalni pripomoček, s katerim se bomo izognili uporabi različnih aplikacij za naročanje na cepljenje. To je državna aplikacija, ki je brezplačna, je še dejal Kacin. Po njegovem opozorilu se ne sme več zgoditi, da nekdo pride na cepljenje, pa dobi informacijo, da je cepiva zmanjkalo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  12 .05. 2021 ob  16: 59
Imamo najbolj zabite politike v EU. In brez jajc!
4ugoketo |  11 .05. 2021 ob  23: 33
Sedaj so celo na Slovaškem zaradi smrtnih pimerov, prepovedali AZ cepivo.
tudi druga niso kaj boljša. po podatkih EMA je največ prijav umrlih po cepljenju z BP
čez par let, ko bodo študije cepiv končane, bomo vedeli katero izbrati. Če bo sploh treba.
Zadnji podatki o smrtnosti: 0,15% (februar)

Dobre novice
1) NYT je objavil članek, da se je na prostem okužilo verjetno manj kot 1%, verjetno celo manj kot 0,1% ljudi.
2) Francoski parlament je "presenetljivo" glasoval proti uvedbi Covid pasošov :-)
Ištrijan |  11 .05. 2021 ob  18: 17
To ne bo nobena kampanja ampak cisto navadna propaganda, z namenom strasenja ljudi, strasenje in groznje pa Cazzo najbolj obvlada! Siljenje ljudi, da si dajo vbrizgat to zmes od AZ, ki je ocitno najslabse kar se na trgu najde, samo za to, da oni porabijo zaloge, je pa svojevrstna svinjarija!!

JJ (Jelko in Janez), bogi tisti, ki vam nasede!