APRILA ZNOVA LOCKDOWN? To napovedujejo na inštitutu Jožef Stefan

Slovenija

Kot izhaja iz najnovejših projekcij širjenja covida-19 v Sloveniji, ki jih pripravlja Institut Jožef Stefan, epidemija pri nas narašča. Napovedujejo pa tudi, da bi lahko ob enakem trendu razvoja epidemije, že v začetku aprila stopili nazaj v rdečo fazo.

Na osnovi epidemiološkega modela so ocenili, da reprodukcijsko število znaša približno 1,17. "Ocenjujemo, da se približno vsakih 9 dni prekuži 1 % populacije, kar skupaj z vplivom cepljenja zmanjša R približno vsakih 5 dni za eno stotinko glede na siceršnjo vrednost," so zapisali.

Pri tem so upoštevali tudi vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah, pri čemer so predpostavili, da je imunih 4-krat toliko, kot je potrjeno okuženih. Ob tem so v obzir vzeli tudi prisotnost bolj kužnega angleškega seva.

Trenutno se nahajamo, z izjemno nekaterih regij, v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj, pri čemer se upošteva povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih.

Kot opozarjajo na IJS, podajajo le oceno datuma do naslednjega prehoda, "saj je potek epidemije odvisen od sproščanja (oz. sprejemanja) ukrepov v trenutni in prihajajoči fazi. Tako ni možno kvalitetno oceniti, kdaj bi lahko bili izpolnjeni pogoji za prehode v preostale faze".

Po njihovih napovedih, bi ob enakem trendu razvoja epidemije, rdečo fazo ponovno dosegli v začetku aprila. Sicer ob tem poudarjajo, da je "potrebno vzeti v obzir tudi velike negotovosti za vse izračunane datume, saj je potek epidemije odvisen od ljudi in ukrepov".

Kaj pa to pomeni v praksi?

V rdeči fazi je povprečno število okužb v zadnjih sedmih dnevih nižje kot 1350, število hospitaliziranih bolnikov s covid-19 pa je nižje od 1200. V tej fazi nastopi tudi delitev na regije, po katerih se ukrepi sproščajo.

V rdeči fazi se ob upoštevanju vseh priporočil za izvajanje posameznih dejavnosti dejavni samo še vrtci in šole 1. triade po programu C in nujne laboratorijske vaje za študente. Skladno s semaforjem sproščanja, so odprte tudi knjižnice, galerije in muzeji, dovoljene pa so brezkontaktne športne aktivnosti na prostem ter individualna vadba in vadba družin. Odprte ostajajo avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča in nekatere trgovine, ob upoštevanju navodil NIJZ.

Ponovno pa se uveljavi tudi ukrep prepovedi prehoda občinskih meja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija