APARTMAJI NA HRVAŠKI OBALI OBČUTNO CENEJŠI: Popuste ponujajo tudi hoteli

Svet

Ponudba zasebnih turističnih namestitev na hrvaški obali kaže, da so cene občutno nižje kot lani. Medtem ko je bilo treba lani za najcenejši apartma v predsezoni odšteti 40 evrov, pa letos toliko stanejo najdražji apartmaji, poroča portal index.hr. Večernji list kljub temu piše, da Hrvaška ne bo postala poceni turistična destinacija.

Cene apartmajev na hrvaški obali so se lani v predsezoni gibale med 40 in 100 evrov, v glavni turistični sezoni pa so se povzpele tudi do 200 evrov. V letošnji predsezoni segajo zgolj od 25 do 40 evrov, v glavni sezoni pa je mogoče apartma najeti za 45 do 70 evrov na dan, piše index.hr na podlagi oglasov za turistične namestitve, ki jih objavlja na svoji spletni strani.

Čeprav so cene zasebnih namestitev letos krepko nižje kot lani, pa je rezervacij v tem delu turistične ponudbe malo, je ocenila predsednica skupnosti družinskega turizma pri hrvaški gospodarski zbornici Martina Nimac Kalcina.

Ponudniki po njenih besedah večinoma lahko računajo na redne goste, medtem ko je novih rezervacij apartmajev v zasebnih hišah ali stanovanjih zelo malo. Obstoječe rezervacije so večinoma za najem posameznih počitniških hiš, je povedala. Pričakuje, da se bo sezona okrepila, ko bodo odprli hrvaško mejo za vse tuje turiste, pa tudi, da bodo morali ponudniki znižati cene zasebnih namestitev, če si želijo domačih turistov.

V združenjih ponudnikov zasebnih namestitev pričakujejo, da bo država prisluhnila njihovim težavam ter znižala različne dajatve, ki jih morajo plačevati poleg davkov. Obenem pričakujejo, da bo država pripravila močnejšo oglaševalsko kampanjo na najpomembnejših trgih za hrvaški turizem.

Hrvaška ni več poceni turistična država in tega ne bodo spremenile niti razmere z novim koronavirusom, pa je danes zapisal Večernji list. Pričakovati je sicer nekaj pocenitev, vendar pa uprave največjih hrvaških hotelskih podjetij raje ne bodo odprle hotelov, kot pa da bi prodajale poceni namestitve. "Če ne moreš zaslužiti, zakaj bi povečeval izgubo," so citirali neimenovanega poznavalca razmer.

Nekateri luksuzni hoteli, kot je dubrovniški Importanne Resort, so za junij znižali cene za 30 odstotkov. Če turisti prihajajo s svojim vozilom in ostanejo najmanj dve noči, jim pokrijejo tudi 260 kun (35 evrov) cestnine za hrvaške avtoceste, navaja zagrebški časnik. Večernji list omenja tudi več hotelov na območju Zadra in Trogirja, pa tudi na nekaterih otokih, kot je Hvar, ki junija prav tako ponujajo popuste v višini med 25 in 40 odstotkov. Poudarja, da se bo turistom izplačalo počakati tudi na "last minute" razprodajo, ki bo prinesla popuste v višini med 10 in 25 odstotkov.

Predsednik združenja hrvaških turističnih agencij Tomislav Fain je za Večernji list dejal, da bo na letošnjem globalnem turističnem trgu možno tekmovati samo s konkurenčnimi storitvami. Meni, da bo cena odločilna pri izbiri počitniške destinacije.

Vilim Ribić iz hrvaškega neodvisnega sindikata znanosti in visokega izobraževanja pa je za časnik opozoril, da jadranski gostitelji celo dvigujejo cene, da bi njihovi objekti ostali prazni, s tem pa bi ustvarili pogoje za državno podporo. V hrvaškem turističnem združenju nasprotno menijo, da ponudniki v turizmu ne razmišljajo na ta način.

V hrvaškem nacionalnem parku Plitviška jezera so prejšnji mesec občutno znižali ceno vstopnine, namreč na 50 kun (6,70 evra). A to bo veljalo le do 12. julija, ko se bo cena vstopnice znova zvišala 300 kun (40 evrov). Kot so pojasnili, so že vnaprej prodali veliko vstopnic za letošnje poletje po ceni 300 kun, zato menijo, da ne bi bilo korektno do teh gostov, da bi za ostale obdržali nižjo ceno dlje časa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija