ANKARANČAN ODŠTEVA DNI DO SVOJEGA PRVENCA: O pohvali Tonyja Cetinskega in letošnji evrovizijski predstavnici Raiven (INTERVJU)

Ankaran

Gregor Ravnik, 31-letni vsestranski Ankarančan ne pozna počitka. Po zmagovalni pesmi Torek s festivala Melodije morja in sonca, je pred dnevi izšla njegova nova skladba z naslovom Ti si znala, za katero je posnel tudi videospot. Tik pred izidom je njegov prvenec – album, ki ga bo skupaj z bandom promoviral po Sloveniji. V živo mu bomo 7. februarja lahko prisluhnili v Avditoriju Portorož, ki bo njegova prva postaja ob promociji novega albuma. Z njim smo se pogovarjali o njegovi novi skladbi, prihajajočemu albumu in o tem, kaj pripravlja za svoje občinstvo. Zaupal pa nam je tudi, kakšen je njegov pogled na ljubezen in o odnosu, ki ga ima z Raiven, letošnjo slovensko predstavnico na Evroviziji.

Pred nekaj dnevi je izšla vaša nova skladba, sicer priredba skladbe Tonyja Cetinskega, z naslovom Ti si znala. Zakaj ste se odločili, da pesmi ponudite novo preobleko in kako je prišlo do sodelovanja z Mirom Buljanom?

Ti si znala je pesem, ki jo je Cetinski pel pred več kot desetimi leti. Z Mirom Buljanom sodelujeva pri produkciji mojega prvega albuma, njegova ideja pa je bila, da bi to pesem, ki jo je sam napisal, preoblekli v novo, svežo verzijo. Res sem bil počaščen, da je to predlagal in z veseljem sem tej njegovi skladbi dal svojo interpretacijo.

Kakšen je bil odziv Tonyja Cetinskega na vašo različico skladbe?

Tonyjevega sporočila sem bil zelo vesel. Dejal je, da mu je zelo všeč naš aranžma in petje. Zaželel mi je še veliko uspehov v karieri. Prav tako je zelo pohvalil celotno ekipo.

Tudi v videospotu za to pesem lahko vidimo različne kotičke slovenske Istre, kjer ste tudi doma. Kateri je vaš najljubši del slovenske obale in zakaj? Ali iz tega prostora črpate tudi inspiracijo za ustvarjanje?

Videospot je bil posnet v občini Piran, ki mi je tudi kot Primorcu zelo ljuba. Nimam točno najljubšega kotička na Obali ali Istri, saj mi je celotna regija zelo pri srcu. Inspiracijo pri ustvarjanju nam daje morda tudi bližina Italije - mislim, da smo že nezavedno pod različnimi glasbenimi vplivi naših sosedov in njihove glasbene estetike. Že od nekdaj sem imel rad melodiko italijanskih skladb.

Bliža se tudi izid vašega prvenca, ki bo nosil naslov Med nama. Kaj bo rdeča nit albuma? Kakšne skladbe, poleg teh, ki jih že poznamo, lahko pričakujejo vaši poslušalci?

Že 2.2. bo izšel moj prvi album "Med nama", na katerem bomo predstavili skladbe, s katerimi sem že zmagoval na slovenskih glasbenih festivalih. Predstavil pa bom tudi povsem nove pesmi, ki smo jih napisali tako z Mirom Buljanom kot tudi z mojo primorsko glasbeno ekipo - Marko Hrvatin, Mitja Bobič, veliko besedil pa je prispeval Drago Mislej - Mef. Vesel sem, da smo moje dosedanje ustvarjanje združili in zaokrožili v celoto ter ji dodali nove zgodbe.

Album boste med drugim predstavili tudi v portoroškem avditoriju. Kaj lahko od tega glasbenega dogodka pričakujejo obiskovalci?

7. februarja se s krasnim bandom podajamo na koncerte ob promociji albuma in prva postojanka bo prav Avditorij Portorož. Izredno se veselim, da bodo vse pesmi zaživele v živo, s polno zasedbo glasbenikov. Na vsakem koncertu, tudi na tistih, ki bodo sledili, se mi bo na odru pridružil kakšen gost. V Avditoriju bodo z mano fantje iz skupine Booom in moja dobra prijateljica Štefica Grasselli - Steffy, s katero sem na festivalu MMS nastopal leta 2016. V Zagorju ob Savi pa bo koncert nato 17.2.

Poznamo vas po vaših pesmih z ljubezensko tematiko. Kako pomembna je za vas ljubezen, kako jo doživljate?

Mislim, da je ljubezen za vse nas zelo pomembna. V kakršnikoli obliki. Vsi se radi obdajamo z ljudmi, ki nas imajo radi, nas spoštujejo in duševno napolnijo. Pesmi so tudi v večini ljubezenske in opevajo tako slabše trenutke kot tudi tiste lepe. Življenje je že tako barvito kar se ljubezni tiče, zato so tudi vse pesmi vsaka zase posebne.

Tisti, ki vas spremljamo, vemo, da ste v zelo dobrih odnosih z našo letošnjo evrovizijsko predstavnico Raiven, večkrat sta tudi skupaj zapela. Kako sta se spoznala in kako bi opisali vajino prijateljstvo? Verjetno vaju v veliki meri povezuje tudi (operna) glasba.

S Saro sva bila sošolca na Akademiji za glasbo in že zelo kmalu sva postala odlična prijatelja. Ne morem reči, da mine dan, brez da bi se slišala in pokomentirala, kaj se nama je zgodilo in kaj se še bo. Operna glasba naju zelo povezuje, oba se ceniva kot glasbenika, kot osebi in imava odkrit odnos, kjer si brez zadržkov in filtrov poveva, kar si misliva. Mislim, da je to temelj dobrega prijateljstva. Se pa vedno zelo podpirava in čeprav se v popularni glasbi nahajava v malce različnih stilih, je obema všeč kar počneva.

Je bila Sara Briški Cirman med prvimi, ki je slišala vaš album? Kakšni so bili njeni odzivi?

Nad mojim albumom je bila navdušena in prispevala tudi svoj "backvokal" pri nekaterih skladbah.

Kako pa je vam všeč njena Veronika?

Pesem Veronika mi je bila že na prvi posluh všeč. Spremljal sem, kako je nastajala, saj sem lahko prisluhnil tudi še nastajajočim posnetkom. Na zelo visokem nivoju se je s svojo ekipo lotila tega projekta in vem, da nas bo na Evroviziji popeljala zelo visoko. Ponosen sem, da jo lahko "spremljam" tako od blizu.

Ste operni solist na eni strani, na drugi strani pa izvajalec zabavne oz. popularne glasbe. Kaj pa sami poslušate v svojem prostem času? Kaj pa je vaš glasbeni "guilty pleasure"?

Rad imam raznoliko glasbo in se ne omejujem samo na en žanr. Morda tudi zaradi tega, ker imam veliko glasbenih prijateljev, ki imajo že sami različen okus za glasbo. Velikokrat se zgodi, da mi kdo predstavi kaj novega, kar še ne poznam. Zdi se mi dobro, da nismo pri poslušanju nove glasbe omejeni. Sem pa bil zadnje čase izredno zatopljen v svoj album in svojo glasbo, zato je bilo manj časa za odkrivanje novih pesmi in izvajalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija