ANALIZA POTRDILA PRISTNOST ZVOČNIH POSNETKOV: "Jaz ne vem, piz**, to je mogoče možno, kje dol v Pakistanu, ampak, kur**, tukaj pa bolj težko"

Slovenija

Zasebni Inštitut za forenziko informacijskih tehnologij je z analizo potrdil pristnost zvočnih posnetkov pogovora med okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in podjetnikom Bojanom Petanom iz leta 2007, so poročali v oddaji 24ur Zvečer. Objavili so tudi daljši del pogovora, v katerem naj bi Vizjak iskal ohranitev vpliva v Termah Čatež.

V 58 strani dolgem poročilu preiskave so strokovnjaki inštituta, ki je sicer v zasebni lasti, se ga pa po poročanju POP TV za izvedenska mnenja poslužujejo tudi sodišča, zapisali, da obstaja "zelo velika gotovost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena".

Opravili so forenzično zavarovanje 13 datotek tipa mp3, treh datotek tipa mp4 in ene datoteke tipa WAV. Zvočni zapis iz video datotek je po njihovem zatrjevanju sestavljen iz osmih od 13 datotek tipa mp3. "Vse datoteke tipa MP3 in zvok iz ene od datotek MP4 smo forenzično preiskali z aplikacijo IKAR Lab 3 - gre za profesionalno forenzično orodje za analizo govornih signalov, ki ga uporabljajo v 350 forenzičnih laboratorijih po svetu, v več kot 40 državah - oz. njegovimi funkcijami, ki so namenjene preverjanju pristnosti avdio posnetkov," so zapisali v pojasnilu. Forenzična preiskava je sicer trajala več kot dva tedna.

V oddaji so tokrat predvajali tudi daljšo različico pogovora, ki so ga predvajali že 18. oktobra. Po navedbah televizije se pogovor na posnetku nanaša na tedanji javni spopad za prevlado v Termah Čatež iz leta 2007, Vizjak pa v njem išče ohranitev vpliva v termah. Med drugim naj bi Petana nagovarjal, naj ne odkupi lastnih delnic, vrednih 34 milijonov evrov, in tako prihrani denar tako termam kot sebi, ker da bo med drugim moral plačati tudi davek. Dogovor bi lahko Vizjak po navedbah televizije iskal, da bi si zagotovil direktorsko mesto "v termah iz domačih krajev", kar naj bi se takrat tudi omenjalo v medijih. Če bi Petan pristal na dogovor, naj bi mu Vizjak ponujal dobrohotnost države pri nakupu Term Olimia.

Na posnetku je Vizjak Petanu med drugim predlagal dogovor o imenovanju dvočlanske uprave, v katero bi vsaka stran v lastništvu - Petanove družbe in državna podjetja - imenovala vsak po enega člana. Predlagal je tudi dogovor glede umika lastnih delnic Term Čatež. "Skupaj se bomo dogovorili, kdo bo direktor. Lahko imenujemo dvočlansko upravo, tako kot si hotel imeti ... Naredimo dvočlansko upravo, enega daš ti, enega damo mi, 'furamo' to zadevo naprej. Nadzorni svet - se bomo pa vse dogovorili in 'furali' to naprej, kot se šika," je dejal Vizjak.

Predlagal je tudi "gentlemanski dogovor" z umikom lastnih delnic - gre za 17 odstotkov delnic, ki so bile v lasti Terminih družb Marina Portorož in Turistično podjetje Portorož in niso imele glasovalnih pravic. Delnice bi Terme Čatež odkupile za 34 milijonov evrov in bi se nato izbrisale, krog okoli DZS pa bi dobil večino v lastništvu Term. Kot je razvidno tudi že iz posnetka, objavljenega sredi oktobra, je Vizjak želel Petana od tega odvrniti, češ da je to "glupo", saj bo treba plačati davek na kapitalski dobiček.

K dogovoru glede lastnih delnic je Vizjak dodal še predlog, da Petanu pomaga pripojiti Terme Olimia, katerih privatizacija je bila takrat v teku (Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba in Slovenske železnice so prodajale okoli polovico delnic). Prevzema olimskih term Vizjak Petanu ni mogel zagotoviti, je pa obljubil "dobrohotnost države".

Za Terme Olimia sta se po navedbah portala Necenzurirano.si potegovala dva tekmeca - podjetje Finander, za katerim je stal Petan oz. Terme Čatež, in konzorcij, v katerem so bili združeni menedžment Term Olimia na čelu s sedanjim gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, občina Podčetrtek in cerkveni finančni holding Zvon Ena, ki bi financiral nakup.

"Cerkvi pa to ni core business ... in ima problem to opravičevati ... Saj veš, tudi v (Slovenskih) železnicah imamo sedaj neko besedo, prej kot pa v cerkvi," je dejal Vizjak.

"Zdaj se boš šel pravdat, lahko boš naredil neko neumnost, razveljavitev vpisa - zdaj bo delničar razveljavil skupščino? Kje si to videl? To lahko naredi sodišče," je dejal Vizjak in napovedal, da bodo šli "z vsemi kanoni" na to: "Veš, da bomo kateremu sodniku jajca strli."

Vizjak in Petan sta sicer ob objavi krajšega dela posnetka podvomila v njegovo pristnost. Portal Siol.net pa je objavil analizo posnetkov, ki jo je opravil lastnik zasebnega produkcijskega studia Jama Mitja Krapša. Ta je nasprotno od Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij ocenil, da je bil vsaj eden od zvočnih posnetkov prirejen in je bil neke vrste "lepljenka", je oktobra poročal portal.

Vizjak na današnji izjavi predvidoma o posnetkih s Petanom

Vizjak bo danes ob 10. uri v prostorih ministrstva v Ljubljani podal izjavo za medije, so sporočili z ministrstva. Pričakovati je, da se bo odzval na v sredo objavljen posnetek njegovih pogovorov s Petanom glede Term Čatež, v katerem med drugim ponuja možnost vplivanja na sodišče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  04 .11. 2021 ob  08: 16
SESTANEK STANOVALCEV

Na vabilu za sestanek stanovalcev v Izoli, ki je v upravljanju družbe Habit d.o.o. je bilo pod eno točko opisano, kako in zakaj bodo sestanek zvočno snemali. To so hoteli narediti brez posameznikove privolitve. Pri informacijski pooblaščenki so ocenili, da gre za kršitev zakona, saj so hoteli to opraviti, brez privolitve posameznika...