Ameriške prevare in Gravitacija s po desetimi nominacijami za oskarje

Film

V tekmi za oskarje vodita filma Ameriške prevare in Gravitacija s po desetimi nominacijami. Z eno manj jima sledi 12 let suženj. Vsi so nominirani tudi za oskarja za najboljši film, poleg njih pa še Kapitan Philips, Dallas Buyers Club, Ona, Nebraska, Philomena in Volk z Wall Streeta, so danes sporočili z ameriške Akademije filmskih umetnosti in znanosti.

Za oskarja za najboljšo režijo se bodo na podelitvi, ki bo 2. marca v Dolby Theatre v Los Angelesu, potegovali David O. Russle za Ameriške prevare, Alphonso Curaon za Gravitacijo, Alexander Payne za Nebrasko, Steve McQueen za 12 let suženj ter Martin Scorsese za Volka z Wall Streeta.

Za kipec za najboljšo žensko glavno vlogo se bodo potegovale Amy Adams v Ameriških prevarah, Cate Blanchett v Otožni Jasmine, Sandra Bullock v Gravitaciji, Judi Dench v Philomeni ter Maryl Streep v Avgust: okrožje Osage.

Nominirani igralci za glavne vloge so Christian Bale v Ameriških prevarah, Bruce Dern v Nebraski, Leonardo DiCaprio v Volku z Wall Streeta, Chiwetel Ejiofor v 12 let suženj ter Matthew McConaughey v Dallas Buyers Club.

Za najboljšo stransko vlogo so nominirane Sally Hawkins v Otožni Jasmine, Jennifer Lawrence v Ameriških prevarah, Lupita Nyong'o za 12 let suženj, Julia Roberts v Avgust: okrožje Osage ter June Squibb v Nebraski.

Med igralci so za oskarja za najboljšo moško stransko vlogo nominirani Barkhad Abdi v Kapitanu Phillipsu, Bradley Cooper v Ameriških prevarah, Michael Fassbender v 12 let suženj, Jonah Hill v Volku z Wall Streeta in Jared Leto v Dallas Buyers Club.

Nominacije sta na prireditvi v Los Angelesu predstavila igralec Chris Hemsworth in predsednica ameriške Akademije za filmske umetnosti in znanosti Cheryl Boone Isaacs. Podelitev 2. marca bo vodila Ellen DeGeneres.

Deli novico: