ALI VSTOPAMO V NOVI VAL OKUŽB? Jerala predlaga zaprtje šol v januarju

Slovenija

"Čeprav se boste testirali s hitrim testom in odšli silvestrovat med množico, to še nikakor ne pomeni, da se ne boste okužili," je med drugim v oddaji 24ur izpostavil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Hitro širjenje različice omikron – po prvih znanstvenih ugotovitvah naj bi bil za okužbo dovolj že samo bežen stik brez maske – pa bi lahko povzročilo tudi ponovno zaprtje šol v prihajajočem letu.

Krivulja epidemije se pri nas ponovno obrača navzgor. Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan (IJS) je napovedal, da bi to lahko bil začetek novega vala. Po napovedih IJS bi lahko omikron sredi januarja obremenil bolnišnice, jakost te obremenitve pa naj bi bila odvisna od števila okuženih.

Čeprav naj bi bil omikron po prvih napovedih blažji, je to le zato, ker zaenkrat zbolevajo predvsem mlajši in že cepljeni. Pri necepljenih in rizičnih pacientih pa je zelo verjetno, da bo prišlo do hospitalizacije.

Roman Jerala zato opozarja, da je okolje, v katerem preživljamo silvestrske večere, zelo primerno za širitev virusa. "Snamemo maske, ker jemo in pijemo, glasno govorimo, posebej, če je prisotna še glasba. To so pogoji, pod katerimi lahko pričakujemo, da se bo virus širi," je izpostavil v oddaji 24ur.

Izpostavil je tudi manjšo zanesljivost hitrih testov v primerjavi s pcr-testi. "Kar nekaj je primerov, ko so bili ljudje v precejšnji meri precepljeni, nekateri so se celo prej testirali s hitrimi testi in kljub vsemu je v zaprtih prostorih zelo velik delež ljudi zbolel," je še dejal.

Mnoge države so pred prazniki že zaprle javno življenje. Nekateri ukrepi so v veljavi tudi pri nas, a Jeralo skrbi, da to ne bo zadostovalo.

"To širjenje okužb je lahko zelo nevarno, tako da ne bi bilo slabo, če bi razmislili, da bi se mogoče po novem letu šole za kakšen teden zaprle," je predlagal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Alozi |  28 .12. 2021 ob  11: 40
Če je kot pravite, tako kužen, pol nobeno zapiranje ne bo pomagalo... in šole se zapira zadnje ne prve!!!!!!
Ištrijan |  28 .12. 2021 ob  09: 43
Kaj če bi zaprli Jeralo, čarovnici Beovičko in Logarco.......!!!